Milers de persones han sortit avui als carrers de Hong Kong per recordar la matança de Tiananmen de 1989, vigília que aquest any estava oficialment vetada per la Policia, el mateix dia en què el Parlament local ha aprovat una llei que penalitzarà amb fins a tres anys de presó les injúries a l'himne xinès.

Des de primera hora de la tarda, milers de persones han acudit a la zona comercial de Causeway Bay, a l'illa de Hong Kong, per rememorar aquell fatídic episodi, malgrat que la Policia havia prohibit l'esdeveniment -per primera vegada en 31 anys- en considerar que violaria les restriccions imposades per la pandèmia de coronavirus.

 

Davant d'una imponent presència policial, els hongkonguesos han decidit sortir en grups de menys de 8 persones per guardar la distància de seguretat i evitar aglomeracions, i han encès als carrers espelmes comprades en llocs habilitats a tal efecte, ha constatat Efe.

"El Govern hongkonguès no té dret a representar-nos, i la Xina tampoc. Som ciutadans de Hong Kong, i res ni ningú no impedirà que sortim al carrer", comenta a Efe un ciutadà anomenat Sunny Lau mentre sosté una espelma al Parc de la Victòria.

"No podem renunciar a la nostra llibertat. Seria més fàcil mantenir-se al marge, però actuem perquè creiem, simplement i planerament, que és el correcte. Tenim el dret a recordar", ha sentenciat al mateix lloc l'activista Joshua Wong, un dels rostres més destacats del moviment prodemocràtic hongkonguès.

Cada vegada més persones han anat al parc, on corejaven eslògans com a "Lluita per la llibertat, dona suport a Hong Kong", amb les mans en alt, enarboraven banderes i alçaven flors blanques.

Poc després, els membres de l'Aliança de Hong Kong de suport als Moviments Democràtics Patriòtics de la Xina, que cada any organitza la vigília, han convidat a fer un emocionant minut de silenci en memòria de les víctimes.

Tres dècades de commemoració

Des de 1990, Hong Kong commemora la matança amb una multitudinària vigília -l'any passat va reunir 180.000 persones-, encara que aquest el 2020 la prohibició ha portat als organitzadors a buscar maneres alternatives de recordar la data, com compartir imatges d'espelmes a través de les xarxes socials.

Al llarg del dia, les esglésies catòliques de la ciutat han acollit els hongkonguesos perquè poguessin encendre les seves espelmes, i a la Universitat de Hong Kong els estudiants han homenatjat la Columna de la Infàmia, una escultura de formigó que representa 50 cossos recargolats per recordar les persones que van morir en la sagnant repressió militar de Pequín contra el moviment de protesta.

Els actes d'avui han estat marcats per l'ambient de tensa calma que es respira a la ciutat arran de la controvertida llei de seguretat per a Hong Kong amb què Pequín pretén prohibir tot acte de "subversió contra el Govern" central xinès en aquesta ciutat.