La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha destituït al cònsol general de l'Estat espanyol a Jerusalem, Ignacio García-Valdecasas, per suposats maltractaments als seus subordinats, segons han informat fonts del Ministeri a Efe.

La destitució arriba enmig dels aldarulls a l'est de Jerusalem, on les tensions entre israelians i palestins han escalat fins a provocar enfrontaments violents i la mort d'una vintena de palestins.

Per la seva banda, Exteriors ja ha confirmat la baixa del cònsol sense donar més detalls.

Acusacions de maltractaments

Segons recull la web The Diplomat, García-Valdecasas, que exerceix com a representant informal davant l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), la subsecretària del seu departament, María Celsa Nuño García, li va trucar per informar-lo del cessament immediat aquest dilluns passat.

Tal com va avançar la web, la decisió de la ministra hauria arribat després que una investigació interna confirmés les acusacions de maltractaments de l'ex-cònsol contra alguns dels seus subordinats. Malgrat que García-Valdecasas hagi negat els fets, la ministra creu que la situació ha comportat una "pèrdua de confiança" amb el diplomàtic.

"Ambaixada oficiosa"

García-Valdecasas portava en el lloc des de l'estiu de 2019, i li quedaven poc més de dos anys per a arribar als 70 anys, l'edat de jubilació. Anteriorment, l'ex-cònsol havia treballat com ambaixador a Paraguai i a Xipre, a més de ser el número dos de l'ambaixada a Moscou i cònsol general a Ciutat del Cap.

El Consolat General a Jerusalem, situat en la part est de la ciutat, és considerat com una espècie d'"ambaixada oficiosa" a Palestina.

El consolat està seguint molt de prop el judici contra la treballadora humanitària espanyola Juana Ruiz Sánchez, detinguda des de fa gairebé un mes i acusada de «pertinença a una organització il·legal».

Juana Ruiz és coordinadora de projectes en l'ONG palestina Comitès de Treball per a la Salut, a la qual Israel acusa de desviar fons europeus a l'activitat del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), considerat grup terrorista per Israel, els Estats Units i la Unió Europea.

Aquest dilluns, la cooperant espanyola va afrontar una nova vista davant un jutge militar, en la qual va ser present el cònsol ara cessat, ha detallat The Diplomat.

Foto principal: la ministra d'Afers Exteriors Arancha González Laya / Efe