Juana Ruiz Sánchez, una ciutadana espanyola resident a Cisjordània, porta dues setmanes detinguda per Israel sense càrrecs, fet que ja ha portat a que diverses organitzacions polítiques i socials hagin exigit el seu alliberament.

I aquest clam pel seu alliberament s'ha accentuat aquest dilluns després que es fes públic que Ruiz Sánchez romandrà detinguda almenys una setmana més.

Aquesta espanyola, que fa més de 35 anys que viu a la Cisjordània ocupada, està acusada per l'Exèrcit israelià de "blanqueig de diners que hauria ajudar a finançar "el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), organització considerada com a terrorista per Israel.

Ruiz Sánchez treballa com a coordinadora de projectes en l'organització sanitària palestina Health Work Committees, una ONG que proveeix ajuda a la població en matèria de salut i desenvolupament.

L'Exèrcit la considera sospitosa "d'haver comès delictes de prestació de serveis per a una organització il·legal afiliada" al FPLP, de mantenir "contacte amb un agent estranger" i de "delictes relacionats amb el blanqueig de capitals", ha detallat una font coneixedora del cas.

Des que va ser arrestada, segueix "detinguda amb propòsit d'interrogació", una modalitat per la qual, segons la llei militar que se li aplica, pot romandre tancada fins a 75 dies.

Clam per al seu alliberament

La situació Juana Ruiz Sánchez ha provocat que diverses organitzacions socials i polítiques, sobre tot d'esquerres -les quals històricament s'han fet seves les reivindicacions palestines- hagin exigit el seu alliberament. Algunes d'elles són els sindicats UGT i CCOO, o partits com EH Bildu i Izquierda Unida.

A Catalunya, la CUP ha presentat aquest dimarts una proposta de declaració institucional per tal que el Parlament exigeixi també l'alliberament de la cooperant espanyola.

 

"Health Work Committees és una ONG que està sent atacada intermitentment per l'Estat d'Israel en una política de repressió, desgast i desmantellament de les organitzacions de la societat civil palestina", assegura la declaració cupaire.

"Es per tot això que el Parlament de Catalunya exigeix l'immediat alliberament de Juana Ruiz Sánchez i de la resta de les persones detingudes en el transcurs d'aquesta nova operació d'assetjament cap a l'organització HWC. El Parlament vol reiterar a l'Estat d'Israel l’exigència de respecte a el Dret Internacional Humanitari i als Drets Humans de la població palestina", exigeix.