El secretari interí de Seguretat Nacional dels EUA, Chad Wolf, es va convertir aquest dilluns en el tercer membre del gabinet de Donald Trump en renunciar després de l'assalt al Capitoli, encara que no va aclarir si la seva decisió de dimitir està relacionada amb aquest incident.

La renúncia de Wolf arriba, a més, un dia abans que Trump visiti la frontera amb Mèxic a la localitat d'Alamo (Texas) per inspeccionar els avenços al mur abans d'abandonar la setmana que ve el poder.

Txad Wolf Secretari Seguretat Nacional EUA EFE

El secretari interí de Seguretat Nacional dels EUA, Chad Wolf / EFE

"M'entristeix fer aquest pas, ja que la meva intenció era servir al Departament fins al final d'aquesta Administració," va assenyalar a Wolf en anunciar la seva dimissió en una carta.

La sortida de Wolf s'anuncia nou dies abans de la investidura del president electe, Joe Biden, prevista per al 20 de gener i la seguretat del qual està a càrrec del Departament de Seguretat Nacional (DHS, en anglès).

El successor

L'alt càrrec, la dimissió del qual es fa efectiva a les 23.59 d'aquest dilluns (04.59 GMT), va anticipar que l'administrador de l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA, en anglès), Peter Gaynor, el succeirà en el càrrec de forma interina.

Sense entrar en detalls, Wolf va assenyalar que la seva decisió "està justificada per esdeveniments recents, inclosos les decisionsjudicials en curs i sense proves sobre la validesa" de la seva autoritat com a secretari en funcions.

"Aquests esdeveniments i preocupacions -va agregar- serveixen cada vegada més per desviar l'atenció i els recursos de l'important treball del Departament en aquest moment crític de transició de poder".

Possibles noves protestes

Hores abans, Wolf va anunciar al seu compte de Twitter que ha donat instruccions al Servei Secret, encarregat de la seguretat de Biden, per començar les seves operacions amb vista al traspàs de Govern "a partir del dimecres 13 de gener, en lloc del 19 de gener", enmig de rumors sobre possibles noves protestes armades a la capital nord-americana.

Wolf es va convertir el novembre de 2019 en el cinquè secretari en funcions del DHS, l'agència encarregada a més dels assumptes d'immigració, durant el Govern de Trump.

Tanmateix, diversos jutges federals van dictaminar en els últims mesos que el nomenament de Wolf com a interí no va ser legal, i com a resultat, van invalidar la seva suspensió de certes proteccions sota el programa DACCA d'alleujament a joves indocumentats coneguts com a "dreamers" o "somiadors".

Cadena de dimissions

A més de Wolf, també han dimitit en els últims dies unes altres dues d'integrants del gabinet de Trump: la secretària d'Educació dels EUA, Betsy DeVos, i la secretària de Transport, Elaine Chao.

Betsy Devos secretària Educació EFE

La secretària d'Educació dels EUA, Betsy DeVos / EFE

Ambdues van citar a les seves cartes de dimissió l'assalt el passat dia 6 del Capitoli per part de seguidors de Trump, que va deixar cinc morts, dotze policies ferits i desenes de detinguts.

Chao, casada amb el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, va destacar en un comunicat que l'assalt al Capitoli es va produir "després d'un míting que va encapçalar" Trump, que va incitar als seus partidaris a marxar fins al Congrés, i es va mostrar "profundament preocupada".

Elaine Chao Secretària Transport EFE

La secretària de Transport, Elaine Chao / EFE

Aquesta tercera baixa a l'equip presidencial complica encara més que hi hagi un procés de destitució de Trump mitjançant el mecanisme previst en l'esmena 25 de la Constitució, ja que es necessitaria una majoria del Gabinet i el vistiplau del vicepresident, Mike Pence, per activar-lo.

Tanmateix, la Cambra de Representants dels EUA, de majoria demòcrata, votarà aquest dimecres per acusar Trump d'"incitar una insurrecció" abans de l'assalt al Capitoli, el que desencadenarà un segon judici polític contra el mandatari en el Senat.