La policia de París ha desallotjat el museu del Louvre per una possible amenaça de bomba. Per ara, no hi ha més detalls sobre si hi ha o no hi ha un artefacte. 

El president francès, Emmanuel Macron, ha decidit augmentar aquest dissabte el desplegament de l'exèrcit als carrers de França, fins a assolir els 7.000 soldats, com a mesura de dissuasió i davant de la por de patir atemptats islamistes. La mesura, que s'implementarà d'aquí a dilluns, i es mantindrà fins a nova ordre, s'ha decidit després de l'assassinat d'aquest divendres d'un mestre en un institut d'Arràs, al nord del país, a mans d'un jove d'origen caucàsic, que estava sota vigilància policial pel seu radicalisme. 

"Per raons de seguretat"

"Per raons de seguretat, el museu del Louvre tanca les portes avui, dissabte 14 d'octubre. Les persones que hagin reservat una visita avui seran reemborsades", ha indicat la institució en un missatge a les xarxes socials.

Segons la premsa francesa, s'han hagut d'evacuar fins a 15.000 visitants, després que el museu rebés una amenaça de bomba per via escrita, segons els mitjans locals.

Tal com destaca La Vanguardia, la sensació de perill a França és gran, per un cúmul de circumstàncies. En aquest sentit, el país té la comunitat jueva més nombrosa d'Europa, superior a les 400.000 persones i també és gran la comunitat de musulmans que hi ha. Això implica, segons el diari, que el país pot ser fàcilment objecte de contagi del clima que ara mateix es respira a la Franja de Gaza. 

La UE en alerta

Per altra banda, la Unió Europea també està alerta. El líder polític de la branca siriana de Hamàs, exiliat a Damasc, Jaled Meshal, hauria fet una crida als musulmans d'arreu del món a dur a terme una "jornada d'ira" aquest divendres i aplicar la jihad islàmica (guerra santa) a escala global. Un fet que podria allargar-se i no quedar-se només en "divendres". Les paraules van sonar amenaçadores arreu del planeta. Tal com recorda l'ABC, Meshal es va atribuir un atemptat de dos kamikazes de Hamàs que van assassinar quatre soldats d'Israel, i el 2006 va ser responsable del segrest de Gilad Shalit, militar israelià, el rescat del qual va provocar l'anomenada Operació Pluja d'Estiu.

I els governs de la Unió Europea han pres nota, entre ells també el d'Espanya. De fet, el mateix matí que Hamàs va iniciar l'atac, el Ministeri de l'Interior ja va ordenar reforçar la seguretat de l'Ambaixada d'Israel i la de tots els seus interessos estratègics, a més de centres de reunió de la comunitat jueva. Tal com destaca el diari, aquesta nova crida obliga a estar encara més alerta.

El risc de possible atac terrorista a Espanya, com a resposta a la situació a la Franja de Gaza és limitat. Malgrat tot, fonts consultades per l'ABC veuen possible que augmenti si Israel endureix els atacs i es percep que està sotmetent la població civil palestina a un càstig cruel. En aquest sentit, una de les teories que assenyala el diari és que Hamàs podria haver après molt bé de Daesh, ja que van difondre l'atac terrorista per plasmar la por i demostrar que Israel és vulnerable. Ara bé, també destaquen que un dels motius podria haver estat provocat per una resposta desproporcionada per part d'Israel i fer que això unís els musulmans contra aquest enemic.