El líder polític de la branca siriana de Hamàs, exiliat a Damasc, Jaled Meshal, hauria fet una crida als musulmans d'arreu del món a dur a terme una "jornada d'ira" aquest divendres i aplicar la jihad islàmica (guerra santa) a escala global. Unes paraules que han sonat amenaçadores arreu del planeta. Tal com recorda l'ABC, Meshal es va atribuir un atemptat de dos kamikazes de Hamàs que van assassinar quatre soldats d'Israel, i el 2006 va ser responsable del segrest de Gilad Shalit, militar israelià, el rescat del qual va provocar l'anomenada Operació Pluja d'Estiu.
 

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
 

I els governs de la Unió Europea han pres nota, entre ells també el d'Espanya. De fet, el mateix matí que Hamàs va iniciar l'atac, el Ministeri de l'Interior ja va ordenar reforçar la seguretat de l'Ambaixada d'Israel i la de tots els seus interessos estratègics, a més de centres de reunió de la comunitat jueva. Tal com destaca el diari, aquesta nova crida obliga a estar encara més alerta.

Possible atac terrorista?

El risc de possible atac terrorista a Espanya, com a resposta a la situació a la Franja de Gaza és limitat. Malgrat tot, fonts consultades per l'ABC veuen possible que augmenti si Israel endureix els atacs i es percep que està sotmetent la població civil palestina a un càstig cruel. En aquest sentit, una de les teories que assenyala el diari és que Hamàs podria haver après molt bé de Daesh, ja que van difondre l'atac terrorista per plasmar la por i demostrar que Israel és vulnerable. Ara bé, també destaquen que un dels motius podria haver estat provocat per una resposta desproporcionada per part d'Israel i fer que això unís els musulmans contra aquest enemic. 

En aquest escenari, destaca el mateix diari, és quan podria haver-hi un risc més important per part d'individus radicalitzats. Espanya no és l'únic país preocupat. Les escoles jueves d'Amsterdam tancaran aquest divendres, segons destaca Reuters. També un parell d'escoles de primària de Londres tancaran fins dilluns, segons Sky News. 

Israel dona 24 hores per evacuar el nord de Gaza

Paral·lelament al neguit i a la crida de Hamàs, l'exèrcit israelià ha informat les Nacions Unides (ONU) que donarà l'ordre a la població del nord de Gaza d'evacuar cap al sud en 24 hores. Es tractaria de mobilitzar més d'un milió de persones en un dia, una fita ja de per si improbable, però se li ha de sumar la dificultat de moure's per la franja de Gaza després de dies de setge. Per la seva banda, l'ONU ha qualificat d'"impossible" l'ordre d'Israel i s'hi oposa. Les forces armades d'Israel han informat l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Afers Humanitaris i el Departament de Seguretat de Gaza sobre divendres a la mitjanit, hora local, d'aquesta ordre.