L'Oficina de l'ONU per als Drets Humans ha demanat aquest divendres a Israel i l'Iran esforços per reduir les tensions en un moment "extremadament precari" a l'Orient Mitjà, després de presumptes atacs israelians a territori iranià. "És difícil obtenir informació exacta encara (sobre els possibles atacs), però hem demanat a les parts que facin passos vers una desescalada de la situació", ha assenyalat en roda de premsa el portaveu de l'oficina, Jeremy Laurence. Aquesta font oficial també ha demanat a altres estats amb influència sobre els estats bel·ligerants "que facin tot el possible per garantir que no es deteriori una situació que ja és extremadament precària".

🔴 Atac d'Israel a l'Iran, DIRECTE | Última hora del conflicte a l'Orient Mitjà
 

La UE està "molt amoïnada" per l'atac

La Unió Europea està "molt amoïnada" per l'escalada de la tensió a l'Orient Mitjà, però ha considerat que l'atac d'Israel ha estat "òbviament, molt limitat", ha dit una font europea. "El que hem vist és, òbviament, un atac molt limitat. És molt interessant que Israel no digui que ho ha fet i que l'Iran simplement digui que ha passat alguna cosa", ha afirmat aquesta mateixa font, que ha apuntat, però, que encara no es té tota la informació sobre els fets.

Ha afegit que els aliats d'Israel li han demanat que reaccioni "amb la màxima restricció possible" a l'atac llançat per l'Iran el cap de setmana passat, petició que van reiterar els líders de la UE dimecres passat durant una cimera a Brussel·les. "Podem considerar que sigui així? Òbviament, hauríem preferit que no passés res, perquè estem molt preocupats per l'escalada a la zona, però entre les diferents opcions, és clar que aquesta és una acció menor per part d'Israel", ha continuat la font.

La confusió envolta l'atac que, presumptament, Israel ha dut a terme contra l'Iran, segons alts funcionaris nord-americans citats per mitjans del país, en aparent represàlia per l'atac iranià de dissabte passat.

La Xina tampoc no vol una guerra

La Xina ha declarat aquest divendres la seva oposició a "qualsevol acció que provoqui una escalada" de la crisi a l'Orient Mitjà. El portaveu d'Exteriors, Lin Jian, en una roda de premsa, ha dit que el seu país "continuarà tenint un paper constructiu" envers una desescalada de la situació. Després de l'atac d'aquest dissabte de les forces iranianes en territori israelià, el canceller xinès, Wang Yi, va parlar aquest dilluns per telèfon amb el seu homòleg iranià, Hossein Amir-Abdoulahian, a qui va expressar la confiança del seu país sobre el fet que Teheran sabrà "gestionar la situació" i evitar "un deteriorament" de la crisi mentre "protegeix la seva sobirania".

La Xina ha reiterat les últimes setmanes que l'augment recent de les tensions és "una extensió" del conflicte de Gaza i, per tant, la "prioritat immediata" és "calmar la situació" en aquest territori.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!