La Cort Penal Internacional (CPI) obrirà una investigació formal a Veneçuela per presumptes crims contra la humanitat i així "establir la veritat de conformitat amb l'Estatut de Roma", després de la visita del fiscal de l'alt tribunal, Karim Khan, qui s'ha reunit amb les autoritats. El president del país, Nicolás Maduro, ja ha reaccionat a la notícia assegurant que respecta, però no comparteix, la decisió adoptada per la Fiscalia de la Cort. 

El malestar de Maduro

"Després d'aquesta avaluació i aquest debat, el fiscal (de la CPI) ha decidit passar a la fase següent per buscar la veritat. Respectem la seva decisió com a Estat, encara que li hem manifestat que no la compartim", ha declarat Maduro en una compareixença Khan.

Un desacord que es veu plasmat en el memoràndum, on també es recull que Veneçuela "interpreta que no es compleixen els requisits de l'article 53 de l'Estatut de Roma, per justificar el pas de la fase d'examen preliminar a la fase de recerca". Davant d'aquesta situació, "considera que les denúncies han de ser investigades al país per les institucions nacionals existents creades amb aquesta finalitat", continua el text.

 

El fiscal de la CPI, Karim Khan, llega a Venezuela / EFEImatge cedida pel Ministeri de Comunicació i Informació de Veneçuela (MinCI) del fiscal de la Cort Penal Internacional, Karim Khan a Caracas / EFE

Fase preliminar

Així mateix, el document signat avui pel president i el fiscal de la CPI recull que a la fase preliminar "no s'ha identificat cap sospitós ni cap objectiu i que la investigació té per objecte determinar la veritat i si existeixen o no motius per formular càrrecs contra alguna persona”.

Les parts han acordat que Veneçuela, com a jurisdicció nacional, "adoptarà totes les mesures necessàries per assegurar l'efectiva administració de justícia, d'acord amb els estàndards internacionals, amb el suport i el compromís actiu de la Fiscalia de la Cort Penal Internacional en virtut del principi de complementarietat".

"Millorar la cooperació"

Finalment, hi ha un compromís per a "establir mecanismes per millorar la cooperació entre les parts i facilitar l'efectiu exercici del mandat del fiscal" a Veneçuela i han optat per "esforçar-se per concertar mitjans i mecanismes que contribueixin eficaçment als esforços de la República Bolivariana de Veneçuela per dur a terme autèntiques actuacions nacionals".

 

L'opositor veneçolà demana suport a Khan 

Justament avui, l'opositor veneçolà Juan Pablo Guanipa havia demanat suport a Karim Khan per "aconseguir que es faci justícia" a la nació caribenya. "Malgrat tot el nostre esforç intern, necessitem el suport internacional per aconseguir que es faci justícia i això és el que esperem de vostè, senyor fiscal Karim Khan. Maduro és un dictador genocida", ha escrit Guanipa al seu compte de Twitter, un missatge posteriorment replicat en un comunicat opositor.

Segons Guanipa, que va ser vicepresident de l'Assemblea Nacional el 2020 - quan al capdavant de la cambra hi havia Juan Guaidó -, a Veneçuela "no hi ha justícia perquè el Poder Judicial és una sucursal de la dictadura". 

 

Imatge principal: El president veneçolà, Nicolás Maduro al costat del cap de la fiscalia de la Cort Penal Internacional, Karim Khan / EFE