Trobada accidentada. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha conegut per primer cop el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una visita oficial a la capital, Kíiv. Uns metres més enrere, l'ha seguit l'Alt Representant de la Unió Europea per Afers Exteriors, Josep Borrell, que també l'ha pogut saludar. En les imatges que han capturat el moment de la trobada, destaca la petita corredissa de Borrell per poder situar-se al mateix nivell que Von der Leyen, que caminava decidida cap al mandatari ucraïnès. Deixant de banda aquest faux pas, Von der Leyen, Borrell i Zelenski han continuat amb la seva agenda, i han oferit una roda de premsa conjunta per tractar la invasió russa. En la seva visita al país en guerra, els dos alts càrrecs europeus s'han desplaçat aquest divendres fins a la recentment alliberada ciutat de Butxa, on Von der Leyen i Borrell han pogut veure amb els seus propis ulls una fossa comuna on hi ha enterrats desenes de civils presumptament executats per les forces russes abans de la seva retirada.

Trobada amb Zelenski

Aquesta ha estat la primera impressió dels alts càrrecs europeus que Zelenski s'ha endut aquest divendres a Kíiv. Durant l'adreça als mitjans, Von der Leyen i el president ucraïnès han explicat la situació actual del país, posant l'accent en els potencials crims de guerra soferts en els darrers dies, en especial l'atac contra una estació de tren a Kramatorsk amb un míssil balístic rus, on haurien mort una cinquantena de civils. En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea ha assegurat al poble ucraïnès que aquests fets seran investigats i jutjats. Durant la seva intervenció, Borrell ha dit que se sent "molt commogut pel que he vist, pel que he escoltat i pel que he sentit avui. Certament, hi ha dues paraules per descriure el que està passant a Ucraïna. Una paraula és 'error' de l'exèrcit rus, que no ha pogut sobreposar-se al vostre coratge. L'altra paraula és 'horror'". Els mandataris també han discutit el darrer paquet de sancions imposat pel bloc comunitari contra Moscou i l'enviament de 500 milions d'euros més destinats a material bèl·lic per a l'exèrcit ucraïnès, fet que triplica la partida d'ajudes plantejada a l'inici de la invasió.

Borrell, Von der Leyen, zerenski Comissió Europea

Borrell, Von der Leyen i Zelenski en un moment de la recepció 

El futur

A banda d'adreçar el present de la guerra, Zelenski i Von der Leyen també s'han emplaçat a col·laborar estretament de cara al futur, un cop la guerra s'hagi acabat. La presidenta de la CE ha considerat que "grans inversions i reformes" seran necessàries per part del bloc comunitari per reconstruir els indrets del país que han quedat totalment destruïts pels bombardejos. A més a més, Von der Leyen ha tornat a deixar la porta oberta a una possible adhesió d'Ucraïna a la Unió Europea, encara que ha recordat que el procés de petició és llarg, si bé en aquest cas excepcional la UE ha estat molt ràpida a l'hora de posicionar-se a favor de l'entrada d'Ucraïna.