El president dels Estats Units, Donald Trump, escèptic amb el multilateralisme i la cooperació internacional, ha emmarcat la seva resposta a la pandèmia del coronavirus en la seva política de "els EUA primer", aïllant-se'n més de l'escena internacional.

L'última mostra d'aquesta postura ha estat la congelació dels fons que els EUA aporten a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), organisme que lidera la resposta contra la Covid-19, una decisió molt criticada per l'inoportú en plena pandèmia global.

"Una crisi global requereix una resposta global (...) Però políticament, els Estats Units no estan, quan hauria de ser qui convoca reunions d'emergència per impulsar una resposta conjunta, instar a la coordinació dels subministraments i la col·laboració científica" o ajudar els països necessitats, va declarar a Efe Max Bergmann, analista del Center for American Progress.

Intent de Trump de desviar l'atenció?

Trump justifica la seva mesura en un suposat favoritisme i connivència de l'OMS amb les autoritats xineses en la seva resposta en sorgir la Covid-19, però d'altres ho veuen com un intent de desviar l'atenció de la greu situació existent als EUA, que amb més de 600.000 casos i 27.000 morts ja és l'epicentre de la crisi.

"Això no és més que un esforç per desviar la culpa", va assegurar per la seva part Neera Tanden, presidenta de l'esmentat Centre, que va agregar que "tractar de retallar els fons a l'OMS durant una pandèmia mundial és l'últim exemple del president Trump empitjorant un problema que ja és horrorós".

"Ens ha estat estafant tothom (....), a aquest país l'han estat estafant tots durant anys, ja sigui la Mundial de la Salut o la Mundial del Comerç", havia dit Trump un parell de dies abans.

El governant al·ludia així a una altra de les seves "bèsties negres", el comerç, una àrea en la qual tot just començar el seu mandat ha aplicat la seva política de "els EUA primer" amb la imposició d'aranzels a tort i a dret i sense importar si es tracta d'un aliat o no.

"Nosaltres primer" aplicat a la crisi del coronavirus

En la crisi del coronavirus, el "nosaltres primer" es va manifestar de manera molt primerenca, quan amb prou feines s'entreveia la gravetat de la pandèmia, amb un fosc episodi d'intent de compra d'una vacuna "només per als EUA".

A mitjans de març, el diari Welt am Sonntag va donar compte d'un suposat intent de Trump d'atreure una empresa alemanya que desenvolupava una vacuna contra el coronavirus, amb la intenció que aquesta fos "només per als Estats Units".

L'ambaixador nord-americà a Alemanya, Richard Grenell, que és també el nou director interí d'Intel·ligència Nacional de Trump, va desmentir llavors aquesta informació, però el ministre alemany de Salut, Jens Spahn, la va confirmar.

Friccions amb països aliats

Sigui o no certa la versió, l'actitud de Trump en altres situacions permet pensar en la possibilitat que hagi pogut intentar controlar un medicament a l'esquena d'un país aliat, sobretot perquè les accions sense consultar són un dels retrets més comuns que se li fan.

Més enllà de retrets d'aquest tipus, a començaments d'abril Trump va protagonitzar un agre frec amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, en entorpir la importació per part del Canadà de material mèdic per combatre el coronavirus fabricat als EUA.

En aquesta ocasió Trump va arribar a prohibir a la companyia 3M enviar al Canadà mig milió de màscares N95 adquirides pel veí del nord, encara que va haver de fer marxa enrere davant de les protestes d'Ottawa i de la mateixa empresa.

Giro en política migratòria

En aquesta línia està el gir fet per Trump en la seva fèrria política migratòria quan la pandèmia va entrar en escena.

A finals de març, el Govern de Trump va publicar un avís que oferia facilitats a metges estrangers, especialment a aquells especialitzats en el tractament de la Covid-19, per obtenir un visat, en un intent d'atreure personal sanitari estranger, malgrat les necessitats que poguessin tenir els seus propis països.

I això malgrat les restriccions a la immigració legal i al combat als indocumentats que ha caracteritzat al seu Govern, i que des de feia dies havia suspès els serveis de tràmit de visats en els seus consolats de tot el món.

"L'enfocament aïllacionista original de Trump no està posant als Estats Units primer, perquè en obstaculitzar la resposta global (al coronavirus) està perjudicant als mateixos nord-americans," va declarar Bergmann, del Center for American Progress.

"Crisi rere crisi, el món ha tornat cap als Estats Units a la recerca de lideratge. De vegades els EUA van liderar, de vegades va decebre, però sempre era present. Ara simplement no està. El resultat és un buit a nivell global", va agregar Bergmann.