Els prop de 700 habitants d'un bloc d'habitatges de Gotinga (centre d'Alemanya) han quedat des d'aquest dijous en quarantena, després que s'hagin verificat uns 100 contagis per coronavirus en aquest mateix edifici, segons han indicat les autoritats de la Baixa Saxònia, estat federat on es troba la localitat. La mesura ha estat adoptada perquè s'ha considerat que entre els habitants del bloc hi ha alta probabilitat d'infecció per contacte directe.

Amb això la taxa de contagis en l'última setmana en aquesta ciutat se situa en 44,86 per 100.000 habitants; és a dir, fregant els 50 per 100.000 habitants, nivell a partir del qual es considera que s'han d'establir paràmetres especials. Aquest brot segueix al detectat aquesta setmana en set blocs d'habitatges del popular districte berlinès de Neukölln, on van quedar en quarantena 370 llars.

Juntament amb aquests casos en edificis d'habitatges, s'ha desencadenat l'alarma al país per les infeccions entre treballadors d'escorxadors i plantes de productes carnis. El cas més recent s'ha donat a Gütersloh, a l'oest del país, amb 650 positius, segons van alertar les autoritats sanitàries de Renània del Nord-Westfàlia, on es troba aquesta ciutat.

S'estima que el còmput de contagis podria ser superior, ja que en aquesta empresa càrnia, Tönnies, han treballat fins a 7.000 persones en els últims temps. La planta va quedar tancada aquest dimecres, mentre es tracta d'identificar totes les persones que hagin estat en contacte amb els afectats, siguin companys o familiars. Molts dels treballadors de la planta càrnia de Gütersloh procedeixen de països de l'est d'Europa. Estan allotjats en pavellons de l'empresa, en condicions que reiteradament s'han denunciat com d'amuntegament.

La desescalada, qüestionada

Aquests nous brots qüestionen principalment la gestió de les autoritats dels estats federats afectats, a les quals competeix implementar les mesures relacionades amb la pandèmia, sigui aplicar les restriccions o aixecar-les.

Renània del Nord-Westfàlia, amb 18 milions d'habitants, ha adoptat en tot el procés una línia més laxa que altres estats federats, malgrat que és el segon estat federat més afectat per la pandèmia, després de Baviera.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha provat de consensuar amb els poders regionals línies comunes, encara que l'aplicació de les mesures és competència de les regions.

Alemanya en el seu conjunt ha reactivat pràcticament tota la seva vida pública i econòmica. Fins ara, al país s'han verificat 187.764 contagis, segons xifres de l'Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria. 174.100 són pacients recuperats, mentre que la xifra de víctimes mortals se situa en 8.856.