Les últimes xifres d'hospitalitzacions, ingressos en unitats de cures intensives i intubacions de Nova York, l'epicentre de la pandèmia del coronavirus, han portat els principals experts dels Estats Units a expressar un "caut optimisme" per començar a reobrir el país el maig, un Diumenge de Resurrecció amb esglésies buides i en què la regió novaiorquesa és a prop de registrar ja les 10.000 morts.
Estats Units. registrava ja més 550.000 infeccions aquest diumenge, més del triple que cap altre país del món, superant les 21.900 morts, segons les últimes dades de la Universitat Johns Hopkins, mentre que les autoritats de l'estat de Nova York van revelar que dissabte van morir 758 persones més a causa del coronavirus.
Es tracta del sisè dia consecutiu que el governador de Nova York, Andrew Cuomo, informa que més de 700 persones han perdut la vida a la regió víctimes de la pandèmia, pel que és probable que en les pròximes hores se superin les 10.000 morts.
Reobertura per al maig
El director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA, Anthony Fauci, l'expert de referència del país durant la crisi, va expressar aquest diumenge un "caut optimisme" sobre l'alentiment de l'expansió del coronavirus i va apuntar que "potser el proper mes" podria iniciar-se la reobertura parcial del país.
"Quan mires a les admissions, les hospitalitzacions, les cures intensives, i les necessitats d'intubació, s'està començant a girar la cantonada", va dir Fauci, un dels epidemiòlegs més respectats del món i membre del grup de treball de la Casa Blanca contra el virus, sobre les xifres de Nova York.
"Així que això és el que esperem, hi ha un caut optimisme en veure aquest descens", va agregar Fauci, que va al·ludir als patrons que s'han seguit en altres països i l'"agut declivi" del virus una vegada es comencen a registrar descensos en els centres hospitalaris.
De fet, va recalcar que hi ha "indicacions" que algunes de les dades utilitzades per mesurar l'evolució de la crisi sanitària estan "començant a estabilitzar-se en alguns llocs".
Xifres "tràgiques" a Nova York
Seria el cas de l'estat de Nova York, on, malgrat registrar-se ja un total de 9.385 morts i apropar-se amb pas ferm a les 10.000 morts, es considera una "bona notícia" que el nombre d'ingressos hospitalaris hagi baixat.
"Aquest és el nombre que hem estat observant perquè teníem molta por que el sistema hospitalari es veiés sobrepassat", va assenyalar aquest diumenge el màxim mandatari de la regió, que va apuntar a més que el nombre d'altes està pujant.
Malgrat aquestes dades positives, que s'uneixen a un marcat descens en intubacions que va anunciar l'alcalde de la Gran Illa, Bill de Blasio, la situació a Nova York és "tràgica", en paraules del mateix governador.
"Cada un d'ells és una cara, un nom i una família que està patint en aquest cap de setmana que per a molts en aquest estat i aquesta nació és una data religiosa molt destacada", va dir Cuomo en la seva roda de premsa diària, en la qual va assenyalar que els "novaiorquesos han fet tot l'humanament possible" per intentar salvar vides.
Tres vegades pitjor que l'11-S
El governador va comparar el nombre de morts pel coronavirus amb el de l'11S, el pitjor esdeveniment viscut a Nova York en la història recent, i va assenyalar que la malaltia ja n'ha matat més del triple de gent que aquell atemptat de 2001, en el qual van morir 2.753 persones.
"Posem això en context. Són 9.385 vides perdudes" davant les 2.753 morts de l'11S, que "suposadament havia de ser la pitjor tragèdia de la meva vida", va dir Cuomo.
Bill de Blasio també va titllar aquesta passada setmana de Nova York com a "dura i dolorosa", però va assenyalar que les intubacions diàries als hospitals de la ciutat n'han baixat 70 des de les 200 que s'estaven registrant fa només una setmana.
"M'alegra moltíssim poder dir que, just quan pensàvem que les coses s'anaven a posar pitjor, hem començat a veure millores", va dir De Blasio, alhora que va assenyalar que és "important no arribar a massa conclusions amb massa rapidesa".
Mentrestant, Phil Murphy, el governador de Nova Jersey, un estat limítrof amb Nova York i on resideixen molts ciutadans que treballen en la Gran Illa, va anunciar aquest diumenge que el seu estat compta ja amb prop de 62.000 infeccions i 2.350 de morts, dels quals 167 van perdre la vida dissabte.
Murphy, que va dir ser en constant contacte amb la Casa Blanca, va apuntar que en aquests moments la regió, la segona més afectada dels Estats Units, continua necessitant material de protecció per al personal mèdic així com respiradors.