El papa Francesc ha presidit un Via Crucis històric, que s'ha celebrat a la Plaça de San Pere del Vaticà i no al Colosseu, com és habitual, i al qual no han acudit fidels per l'emergència del coronavirus.

El papa Francesc ha resat  una breu oració perquè la humanitat no sucumbeixi a la foscor: "Senyor, no ens deixis en les tenebres i a l'ombra de la mort, protegeix-nos amb l'escut del seu poder. Déu, defensor dels pobres i afligits, ajuda'ns a suportar el jou cada dia", ha dit.

I la resta del temps ha assistit amb absolut recolliment a la lectura de les meditacions en aquest ritu, que narren el calvari de Jesús de Natzaret des de la seva condemna a mort fins al seu sepulcre, mitjançant catorze estacions en les quals la Creu va passant de mà en mà mentre dos narradors llegeixen passatges de l'Evangeli.

Aquest any, el Via Crucis no s'ha celebrat al Colosseu, com és habitual per ser considerat un símbol de la persecució i del sofriment dels primers cristians, sinó que ha tingut lloc en una plaça vaticana completament buida, en silenci, il·luminada per unes espelmes a terra, col·locades des de l'obelisc fins al sagrat.

La Santa Seu ha tancat com a mesura de precaució la plaça i la basílica vaticanes i aquest any el papa està celebrant una Setmana Santa un pel peculiar, ja que el Dijous Sant no hi va haver missa crismal ni rentat de peus, i tampoc el Via Crucis s'ha celebrat a l'Amfiteatre Flavio, i tots els actes estan tenint lloc sense fidels, que han de conformar-se amb seguir-los per les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Aquestes mesures de precaució no han impedit, tanmateix, que nombroses càmeres i fotògrafs de diferents mitjans de comunicació s'apropessin aquest divendres fins al reixat que envolta la plaça per poder gravar unes imatges històriques.

El pontífex continuarà avui els ritus de Setmana Santa amb la Vigília Pasqual i Diumenge de Resurrecció celebrarà una missa a la plaça de San Pedro del Vaticano i després impartirà la tradicional benedicció "Urbi Et Orbi" (A la ciutat i al món), tot sense fidels.