Guayaquil, la zona zero de propagació del coronavirus a l'Equador, està desbordada sanitària i logísticament pel creixent número de contagiats. Les últimes xifres autoritzades fixen en 1.520 els malalts en aquesta ciutat, fet que suposa el 48% dels casos de tot el país. A la seva província, Guayas, els casos representen el 70,9% del total estatal, amb 2.243 infectats dels 3.163 totals. Guayaquil, amb 2,7 milions d'habitants, va ser el primer nucli on es va detectar el Covid-19, que va ser importat d'Espanya.

Cadàvers a les cases

"L'escenari és realment dantesc, hi ha cadàvers a les cases, a les veredes i a les cantonades. El dipòsit de cadàvers està totalment col·lapsat per la quantitat de víctimes mortals", va assegurar l'alcaldessa de la ciutat, Cynthia Viteri.

Aquesta també va demanar que el govern municipal pugui aixecar cadàvers, facultat que ara és en mans de criminalística, i va explicar que Guayaquil comptarà amb quatre contenidors congeladors, el primer dels quals ja està operatiu a l'Hospital Monte Sinaí. A més, el govern també estudia també convertir un gran terreny en un nou cementiri per tal que els ciutadans puguin enterrar els seus éssers estimats.

Les autoritats han registrat més de 150 morts a tot el país i, segons l'alcaldessa, 79 d'ells són de província de Guayas, 52 dels quals de Guayaquil. Tot i així, el president del país, Lenín Moreno, ha reconegut que les dades de contagi i morts pel Covid-19, a escala nacional, poden ser més grans que els constatats a les actes oficials perquè la realitat "sempre supera el número de proves i la velocitat amb la qual es realitzen".

Súpers i farmàcies, saturats

D'altra banda, el governador de la província, Pedro Pablo Duart, va declarar un toc de queda de tres dies per frenar la corba de contagis, fet que va provocar que molts habitants de Guayaquil acudissin en massa als supermercats, centres comercials, farmàcies i bancs. En barris com el de Los Ceibos, de classe mitja-alta, ja comencen a escassejar els aliments i els medicaments com el paracetamol. 

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat