El Govern francès ha actualitzat la seva política sobre la venda de mascaretes davant l'avenç de la variant britànica del coronavirus, més contagiosa, per limitar l'ús de mascaretes no sanitàries amb una capacitat de filtrat de partícules menor al 90 %.

La nova disposició, que apareix aquest dijous al butlletí oficial, regula la comercialització de mascaretes no quirúrgiques i augmenta a més la distància de seguretat recomanada en cas de no portar protecció fins als dos metres, en lloc del metre recomanat fins ara.

Les mascaretes que protegeixen

En concret, l'Executiu considera mascaretes protectores les d'ús quirúrgic o equivalents i la FFP2 i FFP3 sense vàlvula.

Les mascaretes reservades a ús no sanitari, generalment les artesanals o de tela, només s'aprovaran si la filtració cap a l'exterior de partícules de 3 micròmetres emeses és superior al 90 %, la transpirabilitat permet quatre hores d'ús i la permeabilitat de l'aire és superior a 96 litres per metre quadrat per segon.

A més, la forma ha de garantir un ajustament facial amb cobertura de nas i barbeta sense costura sagital. Els seus nivells de rendiment han de persistir després d'almenys cinc rentats.

Per a la seva venda, cal informar el consumidor de manera visible i fàcilment accessible que aquestes mascaretes responen o no a les prescripcions sanitàries.

Les noves soques

Des de la setmana passada, el ministre de sanitat, Olivier Véran, ha desaconsellat als mitjans de comunicació l'ús de les anomenades mascaretes artesanals o de tela poc filtrants, sobretot davant de la virulència més gran de les noves soques que circulen.

Olivier Véran ministre Salut França EFE

El ministre de sanitat de França, Olivier Véran / EFE

El portaveu de l'Executiu, Gabriel Attal, va indicar aquest dijous a l'emissora France Inter que la variant detectada al Regne Unit representa actualment entorn del 10 % dels casos de contagi detectats a França, davant el 3,2 % que suposava a començaments de mes.

Possible augment de les restriccions

"La situació és molt preocupant", va dir Attal, que no va descartar un confinament -que seria el tercer des del març passat- gaire estricte.

El Govern també estudia prolongar el període de dues setmanes de vacances escolars de febrer. El seu inici o final podria ser ampliat en funció de la situació epidèmica.

Attal va confirmar que reflexionen sobre "una prolongació de les vacances d'un costat o un altre. El nostre objectiu continua sent que els nens puguin aprendre".

El precedent d'Alemanya

Alemanya també ha prohibit les mascaretes de tela als espais públics, i a partir d'ara exigirà l'ús de mascaretes professionals -mascaretes quirúrgiques o les FFP2 (les que tenen forma de bec)- per accedir al transport públic, als comerços o a qualsevol dels serveis administratius encara oberts. A les residències de gent gran s'ha establert que tant els residents com els empleats hauran d'utilitzar les FFP2.