L'aparició de noves variants del coronavirus ha posat nerviosos a alguns científics de cara a la fiabilitat i eficàcia de les vacunes per fer-hi front. Després de l'anunci de Moderna, aquest dijous Pfizer i BioNTech han confirmat que la seva vacuna és efectiva contra les variants del Regne Unit i la de Sud-àfrica. 

Com va sorgir la variant sud-africana?

Les autoritats de Sud-àfrica van descobrir el passat 21 de desembre una nova variant del coronavirus que sembla estar impulsant la segona onada de Covid-19 al país. La variant es diu 501.V2 i va ser detectada durant els últims mesos al Cap Oriental i després s'ha estès a altres províncies sud-africanes. Des de llavors, els científics han intentat investigar més coses sobre la variant i veure quin impacte podia tenir amb la vacuna.

Els científics diuen ara que existeix una "preocupació raonable" que la variant s'estengui per tot el país i pugui resultar més resistent a les vacunes actuals que s'estan implementant en diferents llocs del món. D'aquesta manera, insisteixen en el fet que es faci un desplegament mundial de vacunes. 

Per què hi ha més preocupació?

Els científics estan preocupats perquè el virus ha mutat molt més que la variant del Regne Unit, i una d'aquestes mutacions podria significar que pugui escapar de l'atac dels anticossos que normalment combatrien el coronavirus. De fet, les vacunes ensenyen al nostre cos a respondre al virus, fet que inclou la creació d'anticossos.

La variant de Sud-àfrica i la del Regne Unit són diferents, tot i que semblen ambdues més contagioses. Això podria ser un problema perquè per tallar les cadenes de transmissió podrien fer falta unes restriccions més agressives. 

Tot i que és poc probable que aquestes noves variants perjudiquin l'efectivitat de la vacuna, hi ha la possibilitat que la variant de Sud-àfrica ho faci fins a cert punt. Malgrat tot, encara és massa aviat per parlar amb certesa i els científics encara l'estarien estudiant. Tot i això, coincideixen amb el fet que és extremament poc probable que les mutacions inutilitzin les vacunes, segons exposava un altre article de la BBC.

Moderna efectiva contra la soca britànica

La farmacèutica Moderna ha assegurat aquest dilluns que la seva vacuna contra la Covid-19, una de les primeres a obtenir aprovació mundial, "neutralitza" les variants britànica i sud-africana del virus SARS-CoV-2, segons els resultats preliminars de proves clíniques. "La vacunació amb la vacuna de la Covid-19 de Moderna mostra activitat contra les soques emergents del SARS-CoV-2", segons ha indicat l'empresa en un comunicat.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna / Efe