Sis cineastes catalanes han estat repatriades pel Ministeri d'Exteriors després d'haver-se quedat atrapades per la crisi del coronavirus al Kurdistan iraquià quan estaven gravant una pel·lícula. Segons informa eldiario.es, les sis catalanes han arribat aquest mateix dimecres a la base aèria de Saragossa en un avió de l'Exèrcit de l'Aire procedent de Bagdad.

El grup de cineastes van llegar l'Iraq a finals del mes de febrer per gravar una pel·lícula, dirigida per Ana Maria Bofarull, a la ciutat de Duhok, segons informa el mateix diari. No va ser fins al 9 de març que l'ambaixada espanyola al país es va posar en contacte amb elles per repatriar-les, però la majoria del grup va decidir rebutjar l'oferta i només dos integrants van tornar.

La tornada

No és fins al 25 de març que Exteriors torna a posar-se en contacte amb el grup de cineastes per repatriar-les. En aquesta segona ocasió, amb una situació molt més complicada, la pel·lícula acabada i amb l'estat d'alarma decretat a Espanya, accepten l'oferta del govern espanyol.

Ara bé, ja no hi ha vols comercials entre l'Iraq i Espanya i sortir amb cotxe del Kurdistan és perillós ja que pot topar amb el Daesh. En aquestes circumstàncies, Exteriors decideix traslladar-les amb cotxe fins a la ciutat d'Erbil, capital de la regió on hi ha un consolat espanyol, allà passen tres nits.

La repatriació, pròpiament dita, no comença fins aquest mateix dimarts, quan agafen un helicòpter militar fins a la base militar dels Estats Units a Bagdad. Una vegada allà agafen l'avió cap a Saragossa juntament ambun altre grup d'espanyols que eren a la mateixa ciutat de Bagdad.

Vol des d'Afganistan

La feina de l'ambaixada a l'Afganistan i el comandament militar espanyol al país també ha permès que sortís de Kabul un vol militar de tropes espanyoles a l'Afganistan amb 6 alemanys, 1 suís i 3 francesos.

Aquest mateix vol ha efectuat també una parada a Abu Dhabi, on va recollir un grup de 8 turistes espanyols per seguir ruta fins a la base militar de Torrejón de Ardoz.