En plena extensió de la pandémia de coronavirus als EUA, que ja han causat prop de 13.000 morts, Donald Trump ha carregat contra l'OMS i ha amenaçat de congelar els fons que aporta a l'organització internacional.

En la línia que el caracteritza, Trump va anunciar primer que anava a congelar les aportacions dels Estats Units, encara que després va matisar que ho anava a estudiar. El president dels EUA va acusar a l'OMS de ser una organització "esbiaixada" en favor de la Xina, d'haver-se "equivocat" en no alertar abans del coronavirus i va retreure que l'entitat critiqués algunes de les mesures que el seu Govern va adoptar a l'inici de la pandèmia, com la prohibició de viatges.

"L'OMS es va equivocar"

"L'OMS es va equivocar, no va avisar a temps, podrien haver avisat mesos abans, ho haurien sabut, ho haurien d'haver sabut, probablement ho sabien", va dir el president durant la seva roda de premsa diària sobre el coronavirus. "Quan s'equivoquen en cada decisió, no és una cosa bona", va afegir.

Trump va recordar que els Estats Units són el principal donant de l'OMS i que finança "la major part" de l'organització. Segons dades de l'OMS, per al període 2016-2017 els Estats Units van aportar un 76 % de les aportacions voluntàries, que representen més de tres quartes parts del pressupost de l'organització, amb seu a Ginebra.

Trump en un inici va anunciar que anava a congelar d'una forma molt "poderosa" aquests fons, però preguntat per si és el moment més oportú per fer-ho en plena pandèmia de Covid-19, va rectificar i va dir que només ho estaven analitzant.

Precedents

Des que va arribar a la Casa Blanca fa més de tres anys, a Trump no li ha tremolat la mà per tallar el finançament i retirar-se d'organismes pertanyents a Nacions Unides com la Unesco o el Consell de Drets Humans.

Balanç del coronavirus

Mentre Trump posa a l'OMS al disparador, el nombre de casos confirmats de coronavirus en els EUA ja són 396.000 després de sumar més de 29.000 aquest dimarts, mentre que el de morts va assolir els 12.813 després dels 1.942 d'avui, que representa la xifra més elevada fins a la data de morts en un sol país en un període de 24 hores.

Les veïnes Nova York i Nova Jersey segueixen sent l'epicentre de la pandèmia amb més de 183.000 positius i 6.721 morts entre els dos, encara que els brots en estats com Michigan i Louisiana són cada vegada més grans i més mortífers.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat