L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat material d'ajuda contra el coronavirus a Corea del Nord a través del port xinès de Dalian. Segons informa l'agència de notícies Reuters, l'organització hauria començat ja l'enviament de material. "Per donar suport amb subministraments mèdics essencials de coronavirus, l'OMS ha iniciat l'enviament a través del port de Dalian", ha informat de manera textual. 

Però aquests són tots els detalls que se saben. L'OMS no ha confirmat ni desmentit si l'ajuda ha arribat o no al país. I és que oficialment, Corea del Nord no té casos registrats de coronavirus, una dada que s'ha tractat sempre amb cert escepticisme. A principis d'any, però, el líder Kim Jong-un va semblar que demanava ajuda, de manera encoberta.

El país aïllat encara s'ha aïllat més per fer front al virus. Després que es detectessin els primers casos a la Xina, el país es va blindar. Malgrat tot, segons recollia també fa un temps el portal RT, unes 751 persones van ser sotmeses a proves de detecció del coronavirus i unes 139 haurien mostrat símptomes similars als de la covid, però va resultar ser "una infecció respiratòria greu" o bé "similar a la grip". Alguns analistes explicaven al The Guardian fa uns dies que era improbable que no hi hagués cap cas de coronavirus dins del país. 

El mateix diari britànic ressalta de fet, que tot i que els mitjans no han informat de cap cas, alguns analistes destaquen que el virus hauria penetrat al país. Un fet que hauria comportat a Kim Jong-un a emetre un missatge d'ajuda de manera codificada. El líder va parlar de lluita per l'"existència nacional", i va restringir el trànsit i comerç fronterer. A més, va prohibir les arribades internacionals i va enviar els diplomàtics i treballadors humanitaris a casa.  

Què passa amb les vacunes

Rússia ha ofert diverses vegades vacunes al país. Però l'aïllament que està vivint el país podria haver provocat una fam extrema, tal com recullen alguns mitjans, entre ells la BBC. Fins fa només unes setmanes, Pyongyang, s'hauria negat a rebre vacunes i ajudes dels països que li han ofert, segons destaca el mateix portal britànic. De moment, no se sap si el nou enviament de l'OMS ha arribat o no ni què passarà amb el carregament quan arribi. 

Per altra banda, l'agència de notícies Yonhap, de Corea del Sud, informava fa unes setmanes que Covax havia assignat a la seva veïna del Nord, aproximadament, 3 milions de dosis addicionals de la vacuna xinesa contra el coronavirus Sinovac. Edwin Salvador, representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Pyongyang, va dir a l'emissora Radio Free Asia (RFA), que el mecanisme havia assignat 2,97 milions de vacunes, però que encara estava a l'espera de la resposta del país. 

Aquest, però, no era el primer lot de vacunes que s'assignaven a Corea del Nord. A principis d'aquest any, Covax va assignar-ne 1,99 milions de dosis d'AstraZeneca, però segons la mateixa agència de notícies sud-coreana, no han estat entregades. 

Ha rebutjat les vacunes

Però tal com es va anunciar l'arribada de vacunes, també es va anunciar que es rebutjaven. Segons algunes informacions de fa unes setmanes, Corea del Nord hauria sol·licitat que els gairebé tres milions de dosis de Sinovac, de fabricació xinesa, que havia de rebre a través del programa de les Nacions Unides, s'enviïn a un altre lloc. Així ho destaca el mateix diari britànic, que constata que el país continua afirmant que no té casos de coronavirus dins de les seves factures 

Unicef ha dit que el ministeri de salut pública del país va demanar que els 2,97 milions d'injeccions de Sinovac que Covax tenia intenció d'entregar, s'enviïn a països amb brots de coronavirus.

 

 

Imatge principal: banderes de Corea del Nord a Pyongyang / Unsplash