Corea del Nord podria estar travessant un nou brot de coronavirus. Les autoritats de Pyongyang han ordenat un tancament de cinc dies a causa d'un augment de casos d'una malaltia respiratòria no especificada, segons ha informat aquest dimecres NK News, amb seu a Seül, citant un avís del govern.

L'avís no me'n recordava el coronavirus, però deia que els residents de la ciutat havien de quedar-se a casa fins al diumenge i realitzar-se de manera freqüent controls de temperatura diverses vegades al dia, segons NK News, que fa un seguiment a Corea del Nord. En aquest sentit, dimarts la mateixa web ha informat que els residents de Pyongyang semblava que començaven a comprar en massa davant de possibles noves mesures més estrictes. No estava clar si altres zones del país havien estat també sotmeses a diferents bloquejos. 

Corea del Nord va reconèixer estar patint un brot de coronavirus l'any 2022, però a l'agost mateix ja va decretar una victòria contra el virus. El règim nord-coreà mai va confirmar del cert sobre quantes persones van agafar o patir el coronavirus, perquè suposadament no té els mitjans necessaris per a l'elaboració de proves generalitzades. En canvi, sí que va informar del nombre diari de pacients amb febre, un recompte que va augmentar fins a 4,77 milions, d'una població de 25 milions. Això sí, no s'ha informat de nous casos de covid des del 29 de juliol. 

Els mitjans estatals han continuat informant sobre les mesures antipandèmia per combatre les malalties respiratòries, incloent-hi la grip, però encara no havien informat sobre el tancament. Aquest dimarts, l'agència estatal de notícies KCNA ha dit que la ciutat de Kaesǒng, prop de la frontera amb Corea del Sud, havia intensificat les campanyes de comunicació pública "perquè tots els treballadors observin voluntàriament les normes contra la pandèmia a la feina i a la vida". 

Onada de fred suprem

El tancament de la capital tot just coincideix amb l'advertència d'unes condicions climàtiques extremes per una onada de fred suprem. És probable que les temperatures baixin per sota dels 30 graus a les regions del nord, que també són les zones més pobres del país. També s'espera que les àrees de costa tinguin forts vents, segons els mitjans estatals. 

Corea del Sud també ha emès una advertència d'onada de fred i el nord de la Xina ha estat experimentant temperatures de rècord. Es creu que les temperatures arribin a ser les més baixes en una dècada al Japó. 

Com afecta el fred a Corea del Nord?

Fins ara, Corea del Nord s'ha vist afectada per un clima extrem o advers, igual que altres llocs, però es desconeix l'impacte d'això en la seva gent. Ryanggang, Hamgyong del Nord i Hamgyong del Sud, les províncies més pobres del país i les que s'espera que siguin més vulnerables a les crisis climàtiques, estan totes ubicades al nord.

L'electricitat és poc freqüent fora de la capital, Pyongyang, segons destaquen diverses fonts. En aquest sentit, a les llars en aquests llocs cremen fusta i plantes seques per escalfar-se durant l'hivern, segons ha posat de manifest l'agència NK News.