Corea del Nord va rebutjar vacunes contra la covid fa uns mesos. Kim Yo Jong, germana del líder Kim Jong Un, ha dit aquest divendres que el president de Corea del Sud hauria "de tancar la boca" després que va reiterar que el seu país estava disposat a oferir ajuda econòmica al Nord a canvi d'un desarmament nuclear. Els comentaris marquen la primera vegada que un funcionari de Corea del Nord comenta directament sobre el que el president del Sud, Yoon Suk-yeol, ha anomenat pla "audaç". Va ser proposat per primera vegada el mes de maig i n'ha tornat a parlar aquesta setmana en una roda de premsa quan es compleixen 100 anys des que va arribar al poder. 

"Hauria estat més favorable per a la seva imatge tancar a boca, en comptes de dir ximpleries perquè no tenia res millor a dir", ha dit Kim Yo Jong, a través d'un comunicat emès per l'agència estatal de notícies KCNA. En aquest sentit, titllen de "simple" i "infantil" el fet de pensar que es podria canviar la cooperació econòmica per l'honor del Nord i les armes nuclears. "Ningú canvia la seva destinació per unes panotxes de blat de moro". El ministre d'Unificació de Corea del Sud, que s'ocupa de les relacions amb el Nord, ha dit que aquests comentaris de Kim eren "molt irrespectuosos i indecents". 

Corea del Sud vol que el Nord abandoni les armes nuclears

Tot i que Yoon ha exposat que està disposat a brindar ajuda econòmica gradual a Corea del Nord si acaba amb el desenvolupament d'armes nuclears i comença la desnuclearització, també ha pressionat per augmentar la dissuasió militar de Corea del Sud contra Corea del Nord. Corea del Sud va reprendre els simulacres conjunts suspesos durant molt de temps amb els Estats Units, inclosos els principals exercicis de camp que començaran la setmana que ve, tal com recull Reuters.

Dimecres, un portaveu del Departament d'Estat dels EUA va dir que Washington recolza les polítiques de Yoon, però Kim va dir que els simulacres conjunts mostren que les converses dels aliats sobre la diplomàcia no són sinceres, destaca la mateixa agència. "Deixem clar que no ens asseurem cara a cara amb ell", ha dit sobre Yoon.

Kim Yo Jong s'ha convertit en una crítica de Corea del Sud els últims anys, davant de les declaracions més moderades del seu germà. La declaració de divendres és el seu atac personal més dur contra Yoon fins ara, però aquest mes també va llançar un altre missatge ple de blasfèmies que va culpar el Sud per un brot de covid-19 al Nord i va amenaçar amb "represàlies mortals" si passaven més incidents.

 

Imatge principal: el líder nord-coreà, Kim Jong Un, es reuneix amb metges de l'exèrcit antipandèmia / Efe