Els serveis secrets de Turquia (MIT) van avisar l'Exèrcit del cop d'Estat imminent de la tarda del 15 de juliol passat, però no van informar el Govern, segons ha dit el primer ministre turc, Binali Yildirim, en una entrevista difosa avui per CNNTürk.

"A les 15.00 hores del dia 15 de juliol, un comandant va informar el MIT. Va dir que aquell mateix dia anaven a atacar-los. Li vaig preguntar al MIT per què no ens van informar, i no em van respondre", ha volgut deixar clar Yildirim, que ha afegit que "li ho vaig preguntar al cap del MIT: com pot ser això? No s'informa el primer ministre, no s'informa el president. Que s'informi el cap d'estat major és totalment natural, és clar, però hauria d'haver parlat alhora amb el primer ministre, perquè vostè és responsable davant del primer ministre, depèn de vostè. Però a això no m'ha contestat, no ha dit res. Això és així", ha sentenciat.

Segons un comunicat de les Forces Armades, emès pocs dies després de l'aldarull, el MIT havia informat a les 13.00 hores a la cúpula castrense, i aquesta havia donat ordres de no permetre la sortida de tancs o avions de les casernes. Les ordres van ser desobeïdes pels colpistes que van començar el moviment de tropes a les 18.45 hores, és a dir cinc hores i mitja després de l'avís.

Una hora tard

El Govern turc només va tenir notícia del cop una hora llarga més tard, quan els caces ja sobrevolaven Ankara i Istanbul, i el president, Recep Tayyip Erdogan, va afirmar haver estat informat pel seu cunyat. Per això, Erdogan ha proposat que el MIT passi a dependre de Presidència, per a la qual cosa necessita encara el suport de l'oposició, i s'ha avançat que es produirà una profunda reforma de la intel·ligència turca per millorar el seu funcionament.

En la mateixa entrevista, Yildirim ha precisat que fins a la data 58.000 funcionaris, entre ells uns 23.000 professors, han estat suspesos del seu càrrec com a mesura contra les xarxes de simpatitzants del predicador exiliat Fethullah Gülen, que el Govern responsabilitza del cop.

Segons assegura el diari turc Hürriyet, durant l'entrevista que va mantenir Yildirim dilluns amb el cap d'estat major nord-americà, Joseph Dunford, a Ankara, el primer ministre va insistir que Washington ha d'extradir a Turquia Gülen, que resideix als EUA des de 1999.