El Consell de Seguretat de l'ONU ha aconseguit finalment aquest dimecres aprovar una resolució en favor que s'estableixin pauses i corredors humanitaris a Gaza, després de quatre intents fallits des que va revifar el conflicte palestino-israelià, el passat 7 d'octubre. El màxim òrgan executiu de l'ONU ha aprovat una resolució proposada per Malta amb dotze vots a favor, cap en contra i tres abstencions: les dels Estats Units, el Regne Unit i Rússia, que tenen poder de veto; aquesta última ha intentat introduir sense èxit una modificació abans del vot perquè la treva sigui "duradora". Per la seva part, Israel ha rebutjat la resolució de Nacions unides, en considerar que "està desconnectada de la realitat i no té sentit".

La resolució adoptada crida a establir pauses humanitàries "urgents i àmplies" en els combats durant "un nombre suficient de dies" perquè pugui entrar ajuda en la Franja de Gaza pel bé dels civils "i especialment els nens", i que es pugui evacuar als infants ferits i els seus cuidadors. La representant de Malta, Vanessa Frazier, denuncia que Gaza "s'està convertint en un cementiri de nens" i insta els altres membres a superar les seves discrepàncies i "no tancar els ulls davant el seu sofriment". Poc abans de la reunió, el representant palestí davant l'ONU, Riyad Mansour, ha enviat una carta al Consell de Seguretat en la qual acusa Israel de violar la llei internacional en atacar l'hospital gazià d'Al Shifa i als soldats israelians de saquejar les instal·lacions, destruir equipament, colpejar a metges i maltractar pacients, personal i civils desplaçats.

El text també crida a l'alliberament immediat i incondicional dels ostatges presos per Hamàs, encara que no inclou una condemna explícita dels atacs del grup islamista palestí contra Israel, cosa que han criticat els Estats Units i el Regne Unit, aliats propers d'Israel. L'ambaixadora estatunidenca, Linda Thomas-Greenfield, ha dit precisament que "no podia votar sí en un text que no condemnava a Hamàs" i, encara que s'ha mostrat "decebuda" per això, ha destacat que és la primera resolució adoptada que "esmenta" el seu nom.

Abans del vot, l'ambaixador rus Vasili Nebenzia ha intentat que el text demanés "una treva humanitària immediata, duradora i sostinguda que condueixi al cessament de les hostilitats", però no ha tingut èxit pel bloqueig dels EUA, malgrat aconseguir cinc sís. El Consell havia estat incapaç fins ara de tirar endavant una resolució pels vetos creuats dels EUA, d'una banda, i Rússia i la Xina per un altre. Això sí, a la fi d'octubre l'Assemblea General, les resolucions de la qual no són vinculants, va donar compte de la voluntat internacional majoritària de cessar les hostilitats.

Israel rebutja la resolució de l'ONU

L'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdán, ha rebutjat la resolució aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU que crida a establir pauses humanitàries urgents i àmplies a Gaza i ha afirmat que aquesta mesura "està desconnectada de la realitat i no té sentit". "Independentment del que decideixi el Consell, Israel continuarà actuant d'acord amb el dret internacional, mentre que els terroristes de Hamàs ni tan sols llegiran la resolució, i molt menys l'acataran", ha escrit Erdán a través de la xarxa social X (Twitter).

"És lamentable que el Consell continuï ignorant, no condemnant o fins i tot esmentant la massacre que Hamàs va dur a terme el 7 d'octubre", ha agregat l'ambaixador, que adverteix que "Israel continuarà actuant fins que Hamàs sigui destruït i els ostatges siguin retornats", en al·lusió als 239 ostatges capturats durant l'atac del grup islamista contra Israel, que va deixar a més de 1.200 morts. "L'estratègia de Hamàs és deteriorar deliberadament la situació humanitària en la Franja de Gaza i augmentar el nombre de víctimes palestines per a motivar a l'ONU i al Consell de Seguretat a detenir a Israel", assegura Erdán, quan el nombre de morts en l'enclavament palestí pels bombardejos israelians des del 7 d'octubre supera ja els 11.300.