Israel ha bombardejat diverses vegades en les darreres 24 hores el principal hospital de Gaza, el complex Al-Shifa, i l'ha deixat sense electricitat, aigua, combustible, aliments o telecomunicacions, segons ha informat el Ministeri de Salut palestí. Metges Sense Fronteres (MSF) denuncia que personal mèdic i pacients es troben atrapats a l'interior de l'hospital i parla de "nombroses víctimes i ferits" pel setge de l'exèrcit israelià. "La situació és catastròfica. Reclamem que s'aturin els atacs als hospitals de Gaza i hi hagi un alto el foc immediat", han exigit des de l'organització mèdica internacional. El director del centre hospitalari ha explicat que a l'exterior d'Al-Shifa hi ha franctiradors que disparen contra qualsevol persona que intenti sortir del recinte. Per la seva part, l'Exèrcit israelià nega que hi hagi tal setge a l'hospital i assegura només hi ha enfrontaments amb membres de Hamàs a la rodalia del centre.

Metges Sense Fronteres (MSF) detalla que el principal hospital de la Franja de Gaza ha estat atacat amb míssils diversos cops en les últimes 24 hores, incloses la maternitat i les consultes externes, amb el resultat de "nombrosos morts i ferits". L'UCI infantil també ha estat greument afectada i corren risc vital la quarantena de nadons a les incubadores. "L'hospital s'ha quedat sense electricitat. Les ambulàncies ja no poden desplaçar-se per recollir els ferits, i els bombardejos incessants impedeixen evacuar els pacients i el personal", ha enumerat l'organització mèdica internacional. "Ens estan matant aquí, per favor feu alguna cosa", ha estat un dels missatges de text que ha pogut enviar un infermer de Metges Sense Fronteres des del soterrani de l'hospital Al-Shifa.

palestina al shifa europa press
Morts sense poder ser enterrats a l'hospital Al-Shifa / Europa Press

MSF denuncia la "sentència de mort" dels civils actualment atrapats al complex hospitalari i a la seva rodalia. "És necessari un alto el foc urgent i incondicional de totes les parts bel·ligerants. Cal ajuda humanitària immediata a tota la Franja de Gaza", ha insistit l'ONG, que exigeix a la comunitat internacional que s'impliqui frontalment en el conflicte. "L'horror que estem veient a Gaza demostra clarament que les crides a la moderació i al respecte al dret internacional humanitari han estat obviades", ha recalcat MSF. Des de la revifada de la guerra el passat 7 d'octubre, més d'11.000 gazians han mort pels atacs israelians sobre l'enclavament i gairebé 27.500 han resultat ferits.

EuropaPress 5512707 17 october 2023 palestinian territories gaza city palestinians carry chiled
Nen ferit a l'hospital Al-Shifa / Europa Press

Uns 100 cadàvers s'acumulen a l'hospital, sense enterrament

L'hospital Al Shifa, al límit per falta d'electricitat, cerca cavar una fossa comuna per a enterrar un centenar de cossos que és incapaç de conservar en cambres frigorífiques, però no pot fer-ho pel setge i els atacs israelians, segons ha denunciat aquest dissabte a EFE un membre del seu personal mèdic. "Tenim uns cent cadàvers que hauríem d'enterrar en una fossa comuna, estan en mal estat i les mosques ja se'ls acosten, però no podem cavar cap forat perquè temem que si portem una excavadora estarà baix foc, ara com ara no és segur", ha dit Marwan Abu Sada, doctor del centre mèdic.

Mentre Israel continua envoltant els principals centres mèdics de la ciutat de Gaza i el nord de la Franja —on duu a terme la seva invasió terrestre—, hospitals com Al Shifa han sofert "diverses tandes d'atacs directes" des del divendres, part d'ells causant morts entre els 10.000 desplaçats allotjats en el mateix complex. El combustible de l'hospital també es va acabar per complet, per la qual cosa els generadors que produeixen electricitat no funcionen, i el centre mèdic sol pot aconseguir energia amb alguns panells solars que li serveixen per a mantenir activa la unitat d'emergències, mentre els altres departaments estan sota mínims.

EuropaPress 5557775 november 2023 gaza city gaza strip palestinian territory palestinian
Ferits a l'Hospital Al-Shifa / Europa Press

L'electricitat s'acaba totalment durant les hores de la nit, quan no rep energia solar, expliquen els metges als mitjans.  "Estem atenent encara els pacients" però de manera precària, mentre un bebè prematur va morir per falta d'electricitat en les incubadores i altres 38 podrien morir si no torna l'energia, ha afirmat Abu Sada. Més enllà dels pacients, hi ha molts desplaçats que ara estan en els passadissos de l'hospital perquè només "se senten fora de perill a l'interior de l'edifici", agrega el doctor, que assegura que la gent "té por de sortir fos perquè està espantada pels atacs".

Hospital assetjat: "Estem en una zona de guerra"

Els responsables mèdics també remarquen que en aquestes circumstàncies no és segur sortir o evacuar de l'hospital, com està demanant l'Exèrcit israelià. "Estem en una zona de guerra i no és segur ni entrar ni sortir perquè els israelians disparen", ha dit el doctor, que lamenta que ara l'hospital "es troba en una zona de guerra" i se senten sorolls d'explosions de fons. Abu Sada va negar les acusacions d'Israel que el grup islamista Hamàs té un centre i infraestructura militar en túnels sota l'hospital. "Que els israelians vengen a l'hospital i comprovin si dins hi ha algun membre de Hamàs. Només estem personal mèdic, pacients, ferits i desplaçats", asseguren, condemnant que l'hospital sigui un objectiu militar. Segons ha dit Abu Sada, des del vespre no estan entrant ni sortint ambulàncies del centre, per la qual cosa no es poden portar ni anar a recollir a possibles ferits pels forts bombardejos que segueixen en la Franja.

EuropaPress 5552634 trabajadores voluntarios atienden heridos hospital gazati shifa norte
Interior de l'hospital Al-Shifa / Europa Press

La Mitja Lluna Roja de Gaza ha assegurat aquest dissabte que tancs israelians es troben a una distància de 20 metres de l'hospital gazià d'Al Quds i que s'estan produint trets directes contra el centre mèdic, on hi ha milers de civils desplaçats. "Els tancs israelians estan a 20 metres de l'hospital Al Quds. S'està produint un tiroteig directe contra l'hospital, la qual cosa està creant un estat de pànic i por extrema entre 14.000 persones desplaçades", assegura la Mitja Lluna Roja en un breu missatge difós a través de la xarxa social 'X' (Twitter). Aquesta organització sanitària ja va advertir al vespre que el centre hospitalari corria el risc de tancar en les pròximes hores "a causa de l'esgotament dels subministraments de combustible i la falta d'arribada d'ajuda". La Mitja Lluna de Gaza també va assegurar que si es produïa un tall d'energia "500 pacients i ferits quedaran privats d'atenció mèdica. Perdran la vida els que estan en l'UCI i els bebès en incubadores".

Israel insta a evacuar els hospitals i assegura que hi ha terroristes de Hamàs

El portaveu de l'Exèrcit israelià Peter Lener ha tornat a demanar avui als palestins de Gaza que evacuïn els hospitals de la franja, assetjats per les tropes d'Israel, perquè "són zones molt perilloses per estar-hi". "Hem encoratjat gairebé durant un mes als administradors de l'hospital [Al Shifa, perquè sigui evacuat] i hem descoratjat a la gent perquè no es congregui a l'hospital o als seus jardins. Són zones molt perilloses per estar-hi i estem tractant de pressionar per a la seva evacuació", ha dit Lener en una compareixença virtual davant els mitjans.

EuropaPress 5517306 19 october 2023 palestinian territories gaza city palestinian man carries (2)
Hospital Al-Shifa / Europa Press

En contrast amb la petició d'evacuació formulada per Lener, el Ministeri de Sanitat de la Franja, governada pel grup islamista Hamàs, assegura que franctiradors israelians desplegats en els edificis al voltant d'Al Shifa disparen contra qualsevol persona que intenta sortir o desplaçar-se entre els diversos centres mèdics del complex hospitalari. El portaveu militar israelià insisteix que Hamàs "ha convertit els hospitals en posicions fortificades", per la qual cosa són objectius militars. "Aquesta és la política que estem tractant de fer. Avancem tots els dies cap a on sigui que s'amaguin (els combatents de Hamàs) i s'enfrontin i ens assegurarem que mai de la vida puguin tornar a atacar-nos", ha resolt Lener. Un oficial d'operacions de l'Exèrcit que també va participar en la roda de premsa va assegurar que havien vist almenys a "cinc o sis" "terroristes de Hamàs" entre els civils congregats en les instal·lacions d'Al Shifa i a "diversos més" dins de l'hospital.

Neguen el setge a l'hospital

L'Exèrcit israelià ha assegurat aquest dissabte que “és mentida” que hi hagi un cèrcol i atacs de les seves tropes a l'hospital Al-Shifa de Gaza, i afirma que està havent-hi combats amb milicians de Hamàs en les zones pròximes al centre mèdic. ”En les últimes hores escolto en les notícies que hi ha un setge i atacs a l'Hospital Al-Shifa. Vull dir-ho clarament: això és mentida”, ha dit en una declaració de vídeo el coronel Moshe Tetro, cap de l'Administració civil a Gaza, òrgan militar encarregat de la gestió d'assumptes civils en territori palestí. “Es produeixen enfrontaments entre tropes de l'Exèrcit i agents terroristes de Hamàs als voltants de l'hospital”, però “no hi ha trets contra l'hospital ni setge”, agrega. ”El costat est de l'hospital roman obert” i “fins i tot ara, qui vulgui pot anar-se'n”, conclou Tetro.