Suècia i Finlàndia han d'exportar o extradir fins a 130 “terroristes” a Turquia abans que el parlament turc aprovi les seves ofertes per a unir-se a l'OTAN, segons ha dit el president turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Els estats nòrdics van sol·licitar l'any passat unir-se a l'OTAN després de la invasió russa d'Ucraïna, però les seves candidatures han de ser aprovades pels 30 estats membres de l'OTAN. Turquia i Hongria encara han d'aprovar les sol·licituds. 

En aquest context, Turquia ha dit a Suècia en particular que primer ha d'adoptar una postura més clara del que considera terroristes, principalment militants kurds i un grup que culpa per un intent de cop d'estat l'any 2016. 

"Vam dir-los que si no ens entregaven els seus terroristes, no podríem passar a l'aprovació de la sol·licitud de l'OTAN pel Parlament de totes maneres", ha dit Erdogan en comentaris diumenge a la nit. Uns comentaris que es referien també a un comunicat de premsa conjunt, després de mantenir una trobada amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson, el passat mes de novembre. "Perquè això sigui possible i s'aprovi pel parlament, en primer lloc cal entregar-nos a més de 100 terroristes, concretament 130", va afirmar el president turc. 

La resposta de Suècia

Kristersson, per la seva banda, va prometre que Suècia "implementarà plenament" l'acord trilateral signat al juny a Madrid amb Finlàndia i Turquia, i que intensificarà la lluita contra el terrorisme. El cap del govern suec va incloure expressament en aquest grup el PKK, del qual va recordar que està classificat com a terrorista per les lleis sueques.

"Suècia considera el PKK una organització terrorista, igual que fan la Unió Europea i els Estats Units. El meu govern ha estat elegit amb un mandat per prioritzar la llei i l'ordre. Això inclou enfrontar-se al terrorisme i a organitzacions terroristes com el PKK", va insistir Kristersson.

Eleccions turques

Recep Tayyip Erdoğan, però, ha quedat clar que no té pressa per acceptar l'ampliació de l'OTAN. De fet, no té previst fer-ho abans de les eleccions del mes de juny. Els tempos són molt importants i això ho té claríssim. En aquest sentit, ha donat a entendre que la ratificació de l'ingrés de Suècia i Finlàndia a l'OTAN hauria de ser aprovada al Parlament turc després de les eleccions generals del juny, és a dir, no abans del juliol del 2023.

"Hi ha temps fins al juliol (per decidir sobre el tema de l'ingrés) i tenim unes eleccions el mes de juny, nosaltres hem d'estar molt tranquils abans d'aquestes eleccions", va exposar fa uns mesos. 

 

Imatge principal: el president turc, Recep Tayyip Erdoğan / Europa Press