Fa més d'un any i mig que el món veia com milers de seguidors de Donald Trump, seguint les passes del seu líder es negaven a acceptar els resultats de les eleccions que van donar la victòria a Joe Biden. Tot plegat va acabar en proclames enceses de Trump i una massa dels seus seguidors assaltant el Capitoli el 6 de gener de 2021. Armats i molts d'ells membres de grups d'extrema dreta i obertament feixistes es van endinsar en un dels edificis més important de la democràcia americana amb aparent impunitat. Tanmateix, aquests fets no queden al marge dels tribunals. Mentre Trump és investigat per la comissió del Congrés, un dels seus seguidors acaba de ser sentenciat a set anys de presó. 

Es tracta d'un membre d'un grup paramilitar d'extrema dreta anomenant Three Percenters. En Guy Reffitt, ha estat condemnat per a la seva participació en l'assalt al Capitoli, on va dur la seva arma de forc. La sentència és d'un total de set anys i tres mesos. Reffitt es tracta del primer acusat per l'assalt al Capitoli en rebre una sentència pels seus actes, segons informa el The New York Times

Reffitt va ser condemnat per obstruir els procediments al Congrés, aplanar el Capitoli portant una arma, enfrontar-se als policies, transportar armament de manera il·legal i amenaçar els seus tres fills adolescents si ho denunciaven; delictes dels quals s'havia declarat innocent. Tanmateix, la jutgessa del cas ha decidit no condemnar-lo per "terrorisme domèstic", com demanava la Fiscalia i pel que hauria pogut passar 15 anys a la presó.

La investigació a Trump 

Mentre els seus seguidors es preparen per passar davant dels tribunals pels fets de l'assalt al Capitoli de 2021, el comitè legislatiu que investiga els fets no deixa de treure a la llum els draps més bruts de l'exmandatari. Un dels darrers detalls del dia de l'assalt que han indignat l'opinió pública estatunidenca ha estat la constatació que  Trump, va decidir no frenar l'assalt perquè li convenia, i a més, va passar la tarda seguint-lo a través de la cadena conservadora Fox News. 

El comitè i part de la societat dels Estats Units li han retret la seva passivitat. Concretament, el president d'aquesta comissió, el demòcrata Bennie Thompson, ha indicat que "era l'única persona en el món capaç d'aturar la multitud. No va poder ser mobilitzat ni pels seus assistents ni pels seus aliats. Va ignorar les peticions desesperades de la seva pròpia família, inclosos els seus fills, Ivanka i Donald Jr.". 

To i això, sessions anteriors d'aquest comitè han mostrat com Trump, al no veure's com a objectiu dels assaltants, no només els va encoratjar sense pensar en les conseqüències sinó que s'hi volia unir. "Soc el maleït president, porta'm al Capitoli", va etzibar Trump a seu cap de seguretat que es negava a conduir la limusina presidencial cap a la massa de manifestants que desfilava cap al Capitoli. Quan les seves peticions van ser denegades, l'expresident va intentar agafar el volant del vehicle i es va posar violent amb el seu propi servei de seguretat.