El comitè que analitza l'assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021 assegura que l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, va decidir no frenar l'assalt perquè li convenia, i a més, va passar la tarda seguint-lo a través de la cadena conservadora Fox News. El comitè li retreu així una passivitat deliberada. El president d'aquesta comissió, el demòcrata Bennie Thompson, ha indicat que "era l'única persona en el món capaç d'aturar la multitud. No va poder ser mobilitzat ni pels seus assistents ni pels seus aliats. Va ignorar les peticions desesperades de la seva pròpia família, inclosos els seus fills, Ivanka i Donald Jr.". En una nova sessió de la sèrie de vuit interrogatoris públics, l'última fins al setembre, emesa en horari de màxima audiència s'han analitzat els 187 minuts que van passar des que Trump va arengar la multitud a fer-se sentir al Capitoli fins que a les 16:17 hores va decidir penjar un vídeo a Twitter on demanava als seus fidels que abandonessin la seu del Congrés. 

Abandonament de poder

Per al comitè, els 187 minuts analitzats són un exemple clar d'abandonament de poder per part de Trump, que abans de publicar el vídeo on demana aturar l'assalt va publicar un tuit en el qual criticava que el seu vicepresident, Mike Pence, es negués a anul·lar les eleccions, i dos més per demanar als manifestants que fossin pacífics i respectessin la llei. En aquestes piulades l'exmandatari es negava a utilitzar el terme pau i finalment, va ser la seva filla la que va aconseguir que finalment utilitzés aquesta fórmula. L'aleshores president era a la Casa Blanca perquè no va aconseguir convèncer els seus xòfers que el portessin al Capitoli. Segons un agent de seguretat, si Trump hagués arribat al Congrés hauria deixat de ser una manifestació pública per convertir-se en alguna cosa més. "No sé si volen usar la paraula insurrecció, cop d'estat o el que sigui", ha afirmat davant del comitè. 

En la sessió d'aquest dijous han parlat els dos testimonis principals, l'ajudant de l'assessor de seguretat nacional en el Govern de Trump, Matthew Pottinger, i l'aleshores viceportaveu de la Casa Blanca, Sarah Matthews, que van dimitir després de l'assalt en considerar-lo "indefensable". Si Trump hagués volgut dirigir-se ràpidament a la nació, segons Matthews, podria haver-ho fet en menys d'un minut. Aquest és el temps que es triga a anar des del menjador privat de l'ala oest fins a la sala de premsa. 

Seguiment per televisió

El comitè revela que Trump estava seguint tot l'assalt a través de Fox News i en lloc de fer cas als seus assessors i mobilitzar els cossos de seguretat, va trucar al seu advocat, Rudy Giulani, i a altres que estaven dins del Capitoli per impulsar-los a retardar la certificació dels resultats electorals. Mentre la multitud estava dins del Capitoli, va haver-hi agents del vicepresident, Mike Pence, que van començar a témer per les seves vides i van trucar als seus familiars per a acomiadar-se, segons ha indicat un funcionari de seguretat. 

El comitè confiava a aconseguir una sèrie de missatges de text del Servei Secret enviats el 5 i 6 gener, i que podrien haver aportat més detalls, però només n'ha rebut un. La resta van ser esborrats en el marc d'una migració del sistema prèviament planificada i segons els mitjans són impossibles de recuperar. Aquest dijous s'ha sabut que el Departament de Seguretat Nacional ha llançat una recerca penal sobre aquesta eliminació i ha demanat al Servei Secret que cessament la seva perquè no hi hagi ingerències.