La comunitat internacional ha mostrat el seu suport a la legalitat constitucional de Turquia i ha condemnat de forma unànime el cop d'Estat fallit succeït en les últimes hores i que, segons les autoritats turques, ha fracassat. L'ONU, EUA, Rússia, França, Alemanya, Regne Unit, la UE, Grècia, Espanya, Mèxic, Iran, Argentina, Veneçuela i Guatemala, entre altres, han defensat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, davant de l'intent d'enderrocament d'una banda de les Forces Armades.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet una crida a respectar els "drets fonamentals" a Turquia i ha considerat "inacceptable" la interferència militar en els assumptes d'Estat. "Serà crucial afirmar el règim civil i l'ordre constitucional d'una forma ràpida i pacífica d'acord amb els principis de la democràcia", ha assegurat Ki-moon, que, en una declaració oficial, ha demanat "calma i moderació". Per la seva part, el president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat que "tots els partits de Turquia han de donar el suport al Govern democràticament elegit (...) i evitar qualsevol tipus de violència o vessament de sang".

Obama ha telefonat al seu secretari d'Estat, John Kerry, que es troba a Moscou i que va transmetre al seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu, "el suport absolut" dels Estats Units al seu Govern i les institucions elegides democràticament a Turquia. Kerry ha ofert en una roda de premsa amb Serguei Lavrov, ministre d'Exteriors rus, rere una maratoniana ronda de negociacions sobre Síria, en la qual ambdós han parlat de Turquia. "Per descomptat, nosaltres partim que és necessari evitar qualsevol enfrontament sagnant i de solucionar tots els problemes que sorgeixen a cada país exclusivament al marc constitucional", ha assegurat Lavrov.

Turquia, "soci clau" per a la UE

També la Unió Europea (UE) ha reiterat el seu total suport a les institucions democràtiques i ha demanat un ràpid retorn a l'ordre constitucional a Turquia, que és "un soci clau", segons han recordat els líders de la UE que assisteixen a Ulan Bator a una cimera de països d'Europa i Àsia. En una de les primeres reaccions oficials, l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha urgit a la "moderació i al respecte per les institucions democràtiques", mentre el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que la forma en què Turquia surti de la crisi determinarà el futur de les seves relacions amb la UE.

França ha demanat respecte a l'"ordre democràtic" a Turquia i ha cridat a "evitar tota violència" en un escarit comunicat del seu Ministeri d'Exteriors, similar a l'emès pel Govern alemany, que a més ha demanat "de fer com sigui precís per protegir les vides humanes". El ministre britànic d'Afers Exteriors, Boris Jonhson, ha reiterat el suport del país al "Govern elegit democràticament" a Turquia, després de parlar amb el seu col·lega Çavusoglu.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha traslladat tot el seu suport al poble turc i les seves institucions democràtiques assegurant que "és necessari tornar a la normalitat política amb contenció i justícia". També el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha mostrat el suport d'Espanya a la democràcia constitucional a Turquia, un país que ha qualificat d'"amic i aliat" així com el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha enviat un missatge de suportr a l'Executiu turc per explicar que Grècia és "al costat de la democràcia i la legalitat constitucional". A més, a Amèrica Llatina, els Governs de Mèxic, Argentina, Veneçuela i Guatemala han mostrat la seva condemna a l'aldarull i han cridat a la resolució pacífica de la crisi.