Pas definitiu de la Comissió Europea contra TikTok. L'executiu europeu ha prohibit als seus treballadors instal·lar l'aplicació xinesa en els seus telèfons mòbils, tant dels dispositius corporatius com dels personals si hi tenen instal·lades aplicacions corporatives, al·legant motius de seguretat. Seguint els passos del Congrés dels Estats Units, Brussel·les ha pres la decisió per "protegir la Comissió d'amenaces a la ciberseguretat". La petició per desinstal·lar l'aplicació s'ha comunicat a través de correu electrònic als funcionaris de la Unió Europea aquest dijous. El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ha explicat que "des del principi del mandat, la Comissió Europea ha tingut un fort interès en la ciberseguretat (...) i en aquest àmbit s'ha pres avui una decisió per preservar la institució". 

Fa temps que Brussel·les té el focus posat sobre TikTok, envoltada de sospites de vulneració de la privacitat dels usuaris, i la resta de gegants tecnològics, per aquesta raó el passat mes de gener es va reunir amb el conseller delegat de l'empresa xinesa, Shou Zi Chew, a qui va amenaçar de prohibir el seu ús a la Unió Europea si no evita que els menors tinguin accés a vídeos potencialment mortals i si no evita que les dades dels usuaris se cedeixin a tercers països. Ara, els empleats de l'executiu europeu tenen com a data límit el 15 de març per eliminar l'aplicació dels dispositius corporatius, fent referència a les "estrictes normes de seguretat interna" amb el que compta la institució. Es tracta d'una decisió inèdita. 

Per la seva banda, fonts de la companyia han considerat que "aquesta suspensió és equivocada i es basa en conceptes erronis". "Ens sorprèn que la Comissió no s'hagi posat en contacte amb nosaltres directament ni ens hagi oferit cap explicació: hem sol·licitat una reunió per explicar com protegim les dades de les 125 milions de persones de tota la UE que tenen TikTok cada mes", han assenyalat. A més, han afegit que segueixen millorant el seu "enfocament de seguretat de dades" - per exemple, "establint tres centres a Europa per emmagatzemar les dades dels usuaris, reduint encara més l'accés dels treballadors a les mateixes i minimitzant els fluxos de dades fora d'Europa".

TikTok als Estats Units, un futur complicat 

L'aplicació xinesa, una de les més populars entre les generacions més joves, ara estarà prohibida a la Comissió Europea (la mesura no afecta, de moment, al Parlament Europeu ni al Consell), però sempre ha estat vista amb molta suspicàcia als Estats Units. Des de fa setmanes, està prohibit entre els treballadors de l'administració de Joe Biden, el president inclòs. Per això, quan se li va preguntar quin és el futur d'aquesta xarxa social on es comparteixen vídeos curts, Biden va assegurar que encara no ho sabia, però que ell no la tenia instal·lada al seu telèfon. De moment, els únics afectats són les persones que treballen a les institucions, però legisladors, tant demòcrates com republicans, creuen convenient anar molt més enllà i prohibir que qualsevol nord-americà se la pugui descarregar o actualitzar-la.

Més centres de dades de TikTok a Europa?

Tot i que ara la Comissió Europea hagi prohibit als seus treballadors tenir descarregat TikTok als telèfons mòbils, fa pocs dies va transcendir que l'empresa considera obrir dos nous centres de dades a Europa, un dels quals a Irlanda. El 2020 ja se'n va anunciar un al mateix país que s'espera que comenci a operar en els pròxims mesos. Segons va informar la companyia, aquesta es troba en una etapa avançada de finalització d'un pla per un segon centre de dades a Irlanda, amb un proveïdor de serveis externs i "en converses" per establir-ne un altre al continent, sense especificar on.