A partir d'ara, els membres de la Cambra de Representants dels Estats Units no podran descarregar-se Tiktok als seus telèfons de feina. La xarxa social xinesa que es basa en curts vídeos està en el punt de mira de les autoritats estatunidenques des de fa anys, ja que aquestes es mostren preocupades pels vincles entre la companyia i el govern xinès. "Els empleats de la Cambra [de Representants] no estan autoritzats a descarregarse aquesta aplicació als telèfons de feina. Si resulta que vostè ja la té baixada, el contactaran perquè l'elimini", aquest és el missatge que s'ha enviat als treballadors de la Cambra baixa, segons recull El País

Catherine Szpindor, la directora administrativa del Congrés estatunidenc, ha argumentat que aquesta decisió se sustenta en els "riscos de seguretat" que suposa l'ús de Tiktok als telèfons oficials, els quals són propietat del govern federal. D'aquesta manera la Cambra de Representants dels Estats Units segueix les passes d'altres Estats del país, en els quals les administracions també estan boicotejant l'ús de l'app.

La majoria dels 19 estats que ja han adoptat mesures contra l'ús de Tiktok en els dispositius dels funcionaris són republicans. Aquest partit ja fa anys que escampa la sospita sobre l'empresa xinesa, ja que sostenen que les dades que s'extreuen dels usuaris acaben en mans del govern xinès. Aquesta convicció ha dut als republicans a presentar un projecte de llei anomenat Llei per Evitar l'Amenaça Nacional de Vigilància a Internet, Censura i Influència Opressives i Aprenentatge Algorítmic del Partit Comunista Xinès.

Una batalla llarga contra TikTok

La FCC és l'agència estatunidenca encarregada de la regulació de totes les comunicacions, des de la ràdio fins a internet. Des de fa temps que TikTok està sota el radar de les institucions americanes i d'alguns polítics. El passat mes de juny, un comissionat d'aquesta, Brendan Carr, va demanar que l'aplicació TikTok es retirés de les plataformes de compra dels dos sistemes operatius majoritaris (Apple i Google), fet que es traduiria en no poder adquirir l'app. El regulador argumentava que és una amenaça per a la seguretat estatunidenca, malgrat la seva aparença inofensiva. 

Tanmateix, els dos gegants de la tecnologia en van fer cas omís. La preocupació dels polítics estatunidencs contrasta amb la distància que estan prenent les grans empreses tecnològiques. Moltes aplicacions o xarxes socials extreuen dades dels seus usuaris i no sempre les fan servir per millorar la seva experiència, com s'ha demostrat amb el cas de Facebook. En aquest cas, però, qui sostreu les dades no és una companyia estatunidenca, sinó xinesa.