El govern espanyol manté la incògnita sobre quines mesures adoptarà per contraatacar el Tribunal Constitucional i renovar-lo. Davant les preguntes dels periodistes, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que el seu executiu “estudiarà” en els propers dies la resolució “controvertida” del tribunal de garanties que paralitza la reforma judicial i aturar així la seva pròpia renovació. Rodríguez ha assegurat que la Moncloa respectarà “l’estricte compliment de la llei”.

Tot i que no ha aclarit si al govern espanyol li sembla bé reformar el poder judicial a través d’una proposició de llei, Rodríguez sí que li ha dedicat unes paraules al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat de “saltar-se a la torera” les normes democràtiques per renovar el Consell General del Poder Judicial i renovar també d’aquesta manera el Tribunal Constitucional. “El primer que cal que passi és que el PP compleixi la Constitució i desbloquegi el CGPJ”, ha asseverat.

Així mateix, Rodríguez s’ha negat a fer cap autocrítica de com s’ha intentat tirar endavant aquesta reforma judicial. La decisió ha estat criticada per haver introduït unes esmenes per renovar el Tribunal Constitucional en una proposició de llei que tenia com a objectiu reformar el Codi Penal i derogar el delicte de sedició. Però la portaveu del govern espanyol ha afirmat que “l’error” serà sempre mantenir el bloqueig del CGPJ. “Això és el que duu el país a aquesta situació”, ha dit. 

No s’ha quedat gens curta tampoc la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha acusat Feijóo de “segrestar” les institucions judicials a través del seu bloqueig. Així mateix, ha lamentat que el líder popular hagi “presumit” de bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial. “L’estat de dret sempre triomfa”, ha afirmat la ministra de Justícia. 

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha començat tot just quan acabava una roda de premsa de Feijóo. El president del PP ha aprofitat la seva intervenció per “demanar” a Pedro Sánchez que “aturi les seves cessions a l’independentisme”. El líder popular també ha sentenciat que Espanya no es mereix ser governada tenint en compte "els interessos d'aquells que volen destruir-la", i fins i tot ha criticat de manera particular la decisió de Sánchez de negociar amb l'independentisme per intentar adormir el procés. "El president diu que no hi ha cap altre camí ni sortida. Segons aquest raonament, tampoc hi hauria cap altre camí que pactar amb els que van donar un cop d'estat el 23-F", ha assenyalat. Així mateix, ha afirmat que el Constitucional no ha atacat el parlamentarisme espanyol, sinó que en tot cas ha sortit en la seva defensa, ja que ha evitat un debat que, a parer de Feijóo, vulnerava els drets dels diputats i senadors.