Bielorússia no descarta demanar a Rússia armes nuclears estratègiques en cas que sigui necessari. Així ho ha afirmat aquesta setmana el president del país, Alexandr Lukaixenko, la mateixa que Vladímir Putin ha fet públic un acord amb Bielorússia per desplegar armament nuclear tàctic, és a dir, material bèl·lic per utilitzar en el camp de batalla. Ara, però, Lukaixenko ha anat un pas més enllà i ha parlat d'armes per destruir la rereguarda: "Si cal, nosaltres i Putin, decidirem i introduirem aquí armes nuclears estratègiques", ha assegurat el mandatari bielorús durant el discurs anual davant l'Assemblea Nacional, on també ha subratllat que defensarà la seva independència amb tots els mitjans possibles, fins i tot "arsenal nuclear". 

👉🏼 Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

"No ens frenarem davant de res a l'hora de defensar els nostres països i els nostres pobles", ha insistit el líder bielorús, en referència a Moscou i Minsk. En aquesta línia, ha reiterat que defensarà la independència i sobirania del país amb qualsevol eina. "Conservarem i garantirem la sobirania i la independència per tots els mitjans possibles, inclòs l'arsenal nuclear", ha afirmat davant de 2.500 parlamentaris, funcionaris i diplomàtics reunits al Palau de la República de Minsk.

Aquestes declaracions de Lukaixenko han arribat després que Putin anunciés un acord per desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia, el gran aliat del Kremlin durant la invasió a Ucraïna.  A banda d'aquest armament tàctic, però, el líder bielorús també ha parlat de la possibilitat d'albergar armes nuclears estratègiques, és a dir, aquelles que s'utilitzen per destruir infraestructures essencials de la rereguarda, lluny del front de batalla. Tot i això, Lukaixenko ha deixat clar que Minsk té altres opcions per defensar el seu territori a part de l'armament nuclear i ha apuntat que només utilitzaran "tots els mètodes" dels quals disposen en cas d'una amenaça de destrucció.

Pel que fa al desplegament de material tàctic, Putin va anunciar que començarà el 3 d'abril amb la instrucció de militars bielorussos i està previst que l'1 de juliol s'hagi construït una sitja subterrània per albergar l'armament enviat des de Moscou. Per la seva part, Lukaixenko ha assegurat que la infraestructura necessària per acollir aquest armament ja està a punt a Bielorússia. "Voldria precisar que tota la infraestructura ha estat creada i està a punt", ha remarcat.  El detonant d'aquest nou pas en l'aliança entre Moscou i Minsk va estar motivat, en un principi, per la intenció del Regne Unit d'enviar a Kíiv munició amb urani empobrit. Tanmateix, més tard van admetre ja fa temps que els Estats Units subministren aquest material a Europa i que, realment, Lukaixenko ja havia demanat aquest desplegament d'armes en reiterades ocasions.