El grup politicomilitar islamista Hamàs, que governa de facto el que queda de la Franja de Gaza, ha publicat aquest dissabte un nou vídeo en el qual apareixen dos ostatges més, dels 133 que continuen retinguts a Gaza des de l'atac terrorista del passat 7 d'octubre de 2023, en el qual aquests demanen al Govern israelià un acord de treva per a tornar a casa. En el vídeo, de poc més de tres minuts, es veu als ostatges Keith Siegel, ciutadà estatunidenc de 64 anys, la dona dels quals va ser també segrestada i alliberada durant la treva de novembre del kibutz Kfar Aza, i al captiu Omri Miran, de 46 anys i segrestat el 7 d'octubre del Quibuts Nir Oz, segons detalla la premsa israeliana. Keith Siegel apareix plorant, i si bé no es pot saber si la gravació és recent, l'estatunidenc esmenta la Péssah, en referència a la Pasqua jueva que se celebra aquests dies a Israel, mentre que Miren diu portar captiu 202 dies.

No és el primer vídeo similar que es publica: de fet, aquest mateix dimecres, el grup islamista va publicar un primer vídeo en el qual apareixia l'israelià-estatunidenc Hersh Goldberg-Polin, criticant al primer ministre Benjamin Netanyahu i al seu govern per no fer suficient per a alliberar-los. Després d'aquest nou vídeo, el Fòrum d'Ostatges i Famílies Desaparegudes, un organisme que representa als familiars dels ostatges israelians retinguts a Gaza, ha dit en un comunicat que aquests indicis que tots dos continuen vius demostren que "el Govern israelià ha de fer tot el possible per a assegurar l'alliberament de tots els ostatges abans del Dia de la Independència", que se celebra el pròxim 14 de maig. "Pels qui continuen vius, perquè puguin recuperar-se, i pels qui estan morts, perquè tinguin un enterrament digne. És hora que el govern i el seu líder (Netanyahu) demostrin amb accions el seu compromís amb els ciutadans que esperen el retorn dels ostatges", va afegir l'organisme.

Hamàs estudia una proposta israeliana de teva i intercanvi d'ostatges

La passada matinada, Hamàs va confirmar haver rebut una última proposta de treva per a l'intercanvi d'ostatges israelians per presos palestins, i va assegurar que l'estudiarà, si bé des del principi ha rebutjat qualsevol oferta que no inclogui un alto el foc definitiu en la Franja palestina i la retirada de tropes israelianes de l'enclavament palestí. "El moviment Hamàs ha rebut avui la resposta oficial de l'ocupació sionista (Israel) a la postura del moviment, que va ser lliurada als mediadors egipcis i de Qatar el 13 d'abril", ha afirmat en un comunicat el cap adjunt de Hamàs a Gaza, Jalil al Hiya. Segons Al Hiya "el moviment estudiarà aquesta proposta i una vegada finalitzat el seu estudi presentarà la seva resposta", sense especificar un termini temporal, encara que Israel ha advertit que no permetrà una gran demora. Mentrestant, existeix el perill creixent d'una invasió israeliana a Rafah, al sud de la Franja i on es refugien 1,4 milions de palestins en condicions precàries, d'escassetat d'aliments i medicines, i assetjats per les hostilitats de l'exèrcit israelià, que han deixat ja més de 30.000 morts palestins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!