Bielorússia també ha parlat sobre el fet de guardar en el seu territori les armes nuclears de Rússia. I és que la decisió ha rebut l'aval de Minsk, i des de la capital asseguren que ho han fet fruit d'anys de pressió dels Estats Units i els seus aliats per canviar la seva direcció política i geopolítica. 

❌ Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?
 

El president rus, Vladímir Putin, ha dit dissabte que Moscou buscaria en el futur desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia. Dit i fet. El Ministeri de Relacions Exteriors de Bielorússia ha justificat la decisió de cooperar amb Rússia en un comunicat aquest dimarts, dient que Minsk estava actuant per protegir-se d'Occident. 

"Durant els darrers dos anys i mig, la República de Bielorússia ha estat subjecta a una pressió política, econòmica i d'informació sense precedents per part dels Estats Units, el Regne Unit i els seus aliats de l'OTAN, així com dels estats membres de la Unió Europea", ha detallat el comunicat. "En vista d'aquestes circumstàncies i de les preocupacions i riscos legítims en l'àmbit de la seguretat nacional que en sorgeixen, Bielorússia es veu obligada a respondre, enfortint les mateixes capacitats de seguretat i defensa".

En la mateixa línia que reforça Rússia, Minsk ha insistit que els plans nuclears russos no contravindrien els acords internacionals de no-proliferació, ja que Bielorússia no tindria control sobre les armes.

Les condicions de Bielorússia per guardar armes nuclears

El president bielorús, Alexander Lukaixenko, va dir després de saber-se l'acord que aquest fet s'havia "plantejat durant molt temps" d'un desplegament nuclear en el territori del seu país. Cal recordar que Lukaixenko va organitzar un referèndum el febrer de l'any passat, revocant l'estatus no nuclear de Bielorússia. L'oposició va rebutjar el vot per falta de sentit en condicions de repressió política i després de les eleccions presidencials de 2020 que el van mantenir en el càrrec, un resultat que hauria estat manipulat. 

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

En aquest sentit, la nova constitució del país, aprovada ara fa un any, ja advertia renunciant a l'estatus de país no nuclear que podria permetre a Moscou col·locar armes nuclears en el territori. Un fet que s'esdevindria per primera vegada des de la caiguda de la Unió Soviètica, quan Minsk va reunir els seus reserves i es va convertir en una zona lliure d'armes nuclears. Fa un any que Bielorússia va votar en aquest referèndum aquest aspecte. 

És important i especialment significatiu mencionar que, tret d'aquesta reforma de la constitució votada l'any passat, durant els seus 28 anys al capdavant del país, el líder bielorús només ha modificat la constitució en dues ocasions: el 1996 i el 2004.

 

 

Imatge principal: el president bielorús, Alexander Lukaixenko, en una ofrena de flors / Efe