El govern del Japó ha fet, com és habitual, cas omís a les crítiques de la comunitat científica, dels seus veïns, de la comunitat internacional i, sobretot, dels seus mateixos ciutadans i ha tirat pel dret amb l'abocament de l'aigua contaminada procedent de la planta nuclear de Fukushima. Si bé l'aigua està tractada per retirar la majoria de les restes de la radioactivitat, no es pot afirmar que sigui 100% segura. D'aquí les critiques dins i fora del país, que han quedat en paper mullat per l'Executiu

L'abocament ha començat aquest dijous després que es realitzessin les últimes comprovacions pel que fa a les bombes d'aigua i s'obrissin algunes vàlvules de forma manual, segons va anunciar l'empresa responsable de l'accidentada central, TEPCO . "Cada procés s'ha de fer amb molta fermesa. Sota la guia del Govern, complirem la nostra responsabilitat", ha exposat Junichi Matsumoto, responsable de la iniciativa, en una roda de premsa on també va explicar que l'abocament s'aturaria si es detectava algun tipus d'anomalia.

L'abocament d'aigua ha començat més de dotze anys després de la crisi nuclear implicada pel terratrèmol i el tsunami que van sacsejar aquesta zona del Japó el 2011, i es porta a terme després de sotmetre's a un procés de depurat a través d'un circuit anomenat ALPS (Sistema Avançat de Processament de Líquids).

Crítiques dins i fora les seves fronteres 

Més d'un centenar de pescadors i treballadors d'aquest sector de Fukushima presentaran el mes que ve una demanda per intentar aturar l'abocament d'aigües de l'accidentada central nipona al Pacífic, que ha començat avui. La demanda, que es troba en preparació, es presentaria el proper 8 de setembre a la tarda davant un tribunal local de Fukushima i a l'espera que més treballadors decideixin unir-s'hi per demanar a l'Executiu japonès que pari l'abocament, han comunicat a EFE els advocats que representen els pescadors. "No hi ha prou informació de la seguretat i falten algunes dades que no han estat revelades. Seguint la protecció del medi ambient, aquest abocament no s'hauria de fer", han sentenciat fonts properes als pescadors.

La federació nacional de cooperatives pesqueres manté un ferm rebuig a aquest pla, sota l'argument que la mesura impedirà que els pescadors de Fukushima puguin alliberar-se de l'estigma radioactiu que pesa sobre les seves captures des del 2011. No són els únics en queixar-se, diversos ciutadans japonesos s'han manifestat en contra d'aquest pla

Entre les crítiques internacionals destaquen les dels seus veïns. Per exemple, la Xina va qualificar el Japó d'"egoista" i "irresponsable" després que Tòquio comencés avui a abocar al Pacífic aigua contaminada procedent de l'accidentada planta nuclear de Fukushima després de ser tractada per retirar-li la major part de residus radioactius.