Al Japó se li presenta un nou problema. El país començarà a alliberar aigües residuals de la central nuclear de Fukushima Daiichi a partir del dijous, desafiant l'oposició de les comunitats pesqueres, la Xina i alguns científics

🎣 Fukushima: polèmic vessament al Pacífic i pescadors en perill
 

El primer ministre del país, Fumio Kishida, ha dit que desfer-se de més d'un milió de tones d'aigua que està emmagatzemada al lloc és una part essencial del llarg i complex procés per a desmantellar la planta. Ara bé, el pla, anunciat per Kishida, ha causat controvèrsia perquè l'aigua té triti, una substància radioactiva que no pot eliminar-se a través de la filtració d'aigua de la instal·lació, tal com destaca el The Guardian. I això ha fet que, diversos sectors de la població estiguin en contra d'aquesta mesura que podria afectar també el prestigi de la comunitat de pescadors del país. Qui voldria arriscar-se a comprar peix radioactiu?

Qui ha aprovat el vessament d'aquesta aigua?

La decisió es produeix setmanes després que l'organisme de control nuclear de l'ONU, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) aprovés la descàrrega mentre que també afirmava que l'impacte sobre les persones i el medi ambient seria "insignificant". 

Però, és clar, tot té conseqüències. Corea del Sud i la Xina van prohibir les exportacions de productes del mar procedent d'algunes parts del Japó després del desastre nuclear de Fukushima, el març del 2011. Corea del Sud estava en contra d'aquests vessaments, però recentment ha abandonat la polèmica. Ara bé, els partits de l'oposició i els ciutadans sí que estan preparats per a la seguretat alimentària. 

Alguns experts han constatat que altres centrals nuclears fan servir els mateixos procediments per alliberar aigües residuals de les seves plantes i que no comporta perills. Paral·lelament, però, Greenpeace, ha dit que aquest procés és defectuós i que en les pròximes dècades hi haurà al mar una quantitat "immensa" de material radioactiu. 

Els pescadors japonesos estan nerviosos amb aquesta decisió

Després de més d'una dècada llastats per la crisi nuclear del 2011, els pescadors de Fukushima temen ara que l'imminent abocament al Pacífic d'aigua residual de la planta atòmica sinistrada torpedini els seus esforços per tornar a la normalitat.

Les restriccions sobre la pesca local arran de l'accident atòmic es van aixecar completament el 2021, tot i que les limitacions de captures per motius de sostenibilitat fan que les activitats pesqueres estiguin molt per sota d'abans del desastre. A més, cal tenir en compte quelcom important i és l'estigma. Saber que un peix ha estat capturat a Fukushima no suma punts. 

Els pescadors de Fukushima, al seu dia un dels caladors amb més renom del Japó, veuen venir ara un nou cop per a la seva reputació: la descàrrega a l'oceà de tones d'aigua radioactiva i depurada de la central, mesura a què s'oposen amb fermesa malgrat les compensacions i les garanties de seguretat que ofereixen les autoritats nipones.

 

Imatge principal: el primer ministre japonès, Fumio Kishida, visita la planta nuclear de Fukushima / Efe