El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha presentat finalment la seva dimissió com a líder del Partit Conservador aquest dijous. D'acord amb això, els tories s'enfronten ara a una lluita pel poder per escollir qui serà el nou representant del partit, que servirà també de cap de l'Executiu del Regne Unit. De moment, tot són especulacions i cap figura s'ha erigit en clar successor de Johnson. Mentre el partit s'intenta recompondre de la sagnia de ministres i la divisió interna, s'inicia el procés que elegirà el nou inquilí del número 10 de Downing Street mitjançant una sèrie de votacions. 

Tal com ha anunciat en el seu discurs de dimissió el mateix Johnson, aquest procés comença immediatament, tot i que les dates concretes pel traspàs de poder es faran públiques la setmana que ve per l'anomenat Comitè de 1922, format pels diputats conservadors sense càrrec en el govern, mentre tot apunta que l'actual primer ministre intentarà romandre en el càrrec el màxim de temps possible. Hi ha especulacions, però, que aquest Comitè, que ahir ja va convocar eleccions de manera exprés per intentar canviar el reglament del partit i sotmetre Johnson a una segona moció de confiança si no dimitia, encara el podria fer fora abans que arribi la tardor. Sigui com sigui, no hi ha dubtes que els conservadors tenen pressa per veure marxar Johnson.

El procés per triar el substitut de Boris Johnson

Els tres darrers primers ministres britànics, tots tres conservadors, han tingut el mateix destí: han plegat abans d'esgotar la legislatura. Aquesta situació ha obligat el partit a obrir el procés de selecció d'un nou líder, que d'acord amb la tradició política britànica i els estatuts dels conservadors, pot ser mediàticament brutal. Un cop anunciada la dimissió de Johnson, la pugna pel poder comença immediatament. El primer pas és conèixer els candidats que aspiraran a liderar els tories. Per postular-se a aquest càrrec, els diputats conservadors han de rebre el suport d'almenys vuit col·legues del mateix partit amb seient a la cambra dels comuns. Si més de dos candidats aconsegueixen els avals necessaris, es dona pas a una sèrie de votacions en les quals es descarten progressivament els polítics menys populars fins que només en queden dos.

subsititut boris johson escollir
El procés de selecció per escollir el nou líder del Partit Conservador britànic / Maria López

En la primera ronda, els diputats tories han de votar el candidat que prefereixen i, per poder passar a la següent ronda, han de rebre almenys 5% dels vots o, el que és el mateix, el suport de 18 membres del parlament. Si després d'això encara queden més de dos aspirants, els conservadors celebren una segona volta, en la qual per poder seguir en la carrera han d'arreplegar un mínim del 10% dels vots, o el suport de 36 companys. Després d'aquestes dues votacions, i si encara queden més de dos candidats, es procedeix a fer més votacions que deixaran fora el tory menys votat. Finalment, quan només quedin dos diputats, serà el torn d'escoltar l'opinió de tots els membres del Partit Conservador arreu del Regne Unit, que votaran el substitut de Johnson. S'espera que sigui en aquest moment quan l'actual primer ministre dimiteixi del seu càrrec al capdavant de l'Executiu, i la reina Elisabet II, que ja ha vist passar 14 primers ministres en els seus 70 anys de regnat, demanarà formalment al successor que formi una majoria parlamentària abans de nomenar-lo.

Qui és el candidat favorit per ser primer ministre?

Ara per ara, tot està en l'aire en la pugna interna pel poder al Partit Conservador. Segons les primeres enquestes, el favorit per substituir Johnson és l'actual ministre de Defensa, el polític veterà Ben Wallace. De 716 membres del Partit Conservador, Wallace, que s'ha mantingut lleial al cap de l'Executiu fins a l'últim minut, ha obtingut el 13% del suport en l'enquesta d'opinió elaborada per YouGov, agència que, curiosament, va fundar el nou ministre d'Economia, Nadhim Zahawi. En segon lloc, se situa l'exsecretària d'Estat de les Forces Armades Penny Mordaunt, una de les grans defensores del Brexit, i un altre dels noms que s'han sentit durant temps com a possible candidata amb un 12% del suport. L'extitular d'Economia, Rishi Sunak, que va dimitir aquest dimarts d'aquesta cartera en al·legar "diferències fonamentals" amb Johnson sobre el seu plantejament de l'estratègia econòmica per al país, aconsegueix el 10%. Per la seva part, la ministra d'Afers exteriors, Liz Truss, també favorita des de fa força temps i que forma part de l'"ala dura" de l'entorn tory, obté el 8% dels suports. Per últim, l'exresponsable d'Exteriors i Sanitat, Jeremy Hunt, se situa en vuitè lloc, juntament amb el nou ministre d'Economia, Nadhim Zahawi, tots dos empatats amb un 5% del suport.