Les últimes hores no estan sent fàcils per a Boris Johnson, l'escàndol del PartyGate, les famoses festes a Downing Street en plena pandèmia de la covid, està perseguint el primer ministre britànic. Des de dimarts, el degoteig de dimissions no s'ha aturat. La darrera ha estat aquest dijous, per part del ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, en protesta per la continuïtat del primer ministre en el càrrec. 


🔴 Boris Johnson, última hora: Anuncia la seva dimissió | DIRECTE
 

El passat mes de març, Johnson va superar una moció de censura interna, malgrat que els resultats ja revelaven el descontentament del 41% dels parlamentaris tories per la seva gestió i les seves sortides de to. Davant el moment convuls que està vivint el líder del partit conservador, no es descarta l'opció que en pocs dies els diputats del seu govern aconsegueixin el número necessari per provocar una moció de censura que el fes fora definitivament de Downing Street. Si finalment es confirmés la destitució de Johnson, el partit i el Regne Unit necessitarien un altre líder. Aquests són els candidats que es perfilen com a possibles substituts. 

Lizz Truss

La ministra d'Afers Exteriors, Lizz Truss, de 46 anys, és la favorita pel Partit Conservador per revelar Johnson. Ha encapçalat regularment les enquestes de Conservative Home entre membres del partit i podria comptar amb el suport de l'ala forta de la formació. Tot i aquesta condició de favorita, va declarar aquest dimarts el seu suport a Johnson assegurant que fa costat "al cent per cent" al primer ministre per la moció. Truss fa molts anys que està vinculada al partit; ha servit al gabinet des del 2014, amb David Cameron, Theresa May i Boris Johnson. Ha estat secretària de Medi Ambient, secretària de Justícia i secretària del Tresor. Els dos primers anys del mandat de Johnson va estar com a secretària de Comerç Internacional, defensant el Brexit, i l'any passat va ser nomenada principal negociadora del Regne Unit amb la Unió Europea. L'ex assessor en cap de Johnson, Dominic Cummings, no està gaire a favor d'aquesta possibilitat i considera que "seria fins i tot pitjor que Johnson". 

Lizz Truss conservadora Regne Unit Europa Press
La ministra d'Afers Exteriors del Regne Unit, Lizz Truss / Europa Press

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt, ministra de Comerç i exsecretària de Defensa, de 46 anys, va ser acomiadada per Johnson quan es va convertir en primer ministre després que ella fes costat al seu rival, Jeremy Hunt. Mordaunt va ser una fidel defensora de la sortida de la Unió Europea i va ocupar els titulars nacionals per participar en un reality show de busseig. Segons l'enquesta de Conservative Home, se situa com segona opció de substituir Johnson. Mordaunt ha estat una de les veus més crítiques amb el PartyGate i ha qualificat de "vergonyosos" els escàndols que envolten Boris Johnson i les seves festes durant les restriccions per la pandèmia.

Penny Mordaunt regne unit Europa Press
La ministra de Comerç del Regne Unit, Penny Mordaunt / Europa Press

Rishi Sunak

L'exministre de Finances, Rishi Sunak, de 55 anys, va encapçalar durant mesos les enquestes com a substitut de Johnson, però la seva imatge s'ha vist afectada pel PartyGate, escàndol pel qual també ha estat multat, i per la polèmica sobre els entramats financers de la seva família, per les revelacions que la seva dona tenia l'estatus fiscal de no resident i que ell tenia una targeta de residència estatunidenca mentre servia en l'11 de Downing Street. L'exsecretari d'Exteriors va quedar en segon lloc després de Johnson l'any 2019. Sunak ha estat un dels diputats tories que ha presentat la seva dimissió aquesta setmana. Últimament, la seva imatge ha caigut no només per aquests escàndols sinó que també ha rebut moltes crítiques pel seu insuficient pressupost de març quan va ser acusat de no fer prou per ajudar la gent contra l'augment del cost de la vida. El mes de maig, Sunak va respondre a aquestes crítiques amb un paquet de mesures de 21.000 milions de lliures per ajudar els ciutadans a pagar les factures de la llum i el gas. 

Rishi Sunak regne unit Europa Press
L'exministre d'Economia de Regne Unit, Rishi Sunak / Europa Press

Jeremy Hunt

L'exsecretari d'Exteriors, Jeremy Hunt, de 55 anys, va quedar en segona posició després de Johnson l'any 2019, i s'ha posicionat durant molt de temps com a favorit per substituir Johnson, tot i que ara les seves possibilitats s'han reduït bastant, encara se segueix parlant d'ell com el reemplaçament segur de Johnson, però els darrers moviments de Sajid Javid i Rishi Sunak han mostrat la seva falta de picardia. Durant els últims dos anys ha aprofitat la seva experiència com a exsecretari de Sanitat i ha presidit el comitè selecte de Salut. Hunt no ha ocultat en cap moment la seva intenció de presentar-se a qualsevol elecció com a primer ministre i ha assegurat que la seva ambició "no s'ha esvaït per complet". Hunt va ser una de les cares més conegudes del govern de David Cameron, i té un perfil totalment oposat a Johnson, tot i que un dels punts que té més en contra és que es va oposar al Brexit.

Jeremy Hunt Regne Unit Europa Press
L'exsecretari d'Exteriors del Regne Unit, Jeremy Hunt / Europa Press

Ben Wallace

El ministre de Defensa, Ben Wallace, de 52 anys, s'ha convertit en els últims mesos en el diputat més popular al Partit, segons Conservative Home, a conseqüència de la seva gestió de la crisi d'Ucraïna. El mes de febrer va assegurar al diari The Sun: "Res no m'atrau més actualment que el Ministeri de Defensa". Malgrat que són pocs, alguns diputats tories consideren que Wallace ha començat a valorar una candidatura. Molts el consideren com una persona que podria marcar un clar contrast d'estil en relació amb Johnson. A diferència de Sunak, no està tacat personalment pel PartyGate. Tot i aquests rumors tímids, Wallace ha mostrat públicament la seva lleialtat a Johnson. 

El ministre de Defensa, Ben Wallace Europa Press
El ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace / Europa Press

Nadhim Zahawi 

Nadhim Zahawi, ministre d'Economia, de 55 anys, té una història personal molt potent, ja que és un exrefugiat de l'Iraq i va arribar a Regne Unit amb només 9 anys, aquest vessant més personal el diferencia de la resta d'aspirants conservadors. Zahawi va aconseguir una gran popularitat dins del partit gràcies a la seva gestió amb la vacunació de la covid, situant el país com un dels més ràpids en la distribució de vacunes. Zahawi se situa com el segon ministre del gabinet més popular en la classificació de Conservative Home. Va ser cofundador del gegant de les enquestes YouGov abans de convertir-se en diputat en 2010. Se'l considera molt hàbil davant els mitjans de comunicació i mai ha descartat la possibilitat d'aspirar al màxim càrrec. “Crec que tots els parlamentaris han de sentir que en algun moment poden presentar-se per liderar el seu partit i el seu país. És un privilegi”, va assegurar aquest dimarts. L'actual ministre d'Economia, que ha reemplaçat Sunak, s'ha anat perfilant com un bon candidat. Durant el seu càrrec de ministre d'Educació també va fer una bona feina neutralitzant alguns dels complexos problemes que enfrontaven els tories en educació. 

Nadhim Zahawi Regne Unit Europa Press
El ministre d'Economia del Regne Unit, Nadhim Zahawi / Europa Press