El president rus, Vladímir Putin, va anunciar aquest dimecres una "mobilització militar parcial" de la població per respondre a les derrotes consecutives que l'exèrcit rus acumula en el front ucraïnès. En un discurs inesperat a la nació Putin va anunciar aquesta mesura desitjada per la vella guàrdia del Kremlin, inquieta per la contraofensiva d'Ucraïna. Seguidament, el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú, va anunciar que 300.000 reservistes russos amb experiència militar seran cridats a files de conformitat. Però com ja és del tot conegut Putin no dona puntada sense fil, i segons ha revelat el Kremlin, aquest decret no estableix el nombre exacte de reservistes, i, per tant, podria arribar fins al milió. Concretament, en l'article 7 redactat del decret de Putin estableix que es podria mobilitzar fins a un milió d'homes. Una font anònima del Kremlin ha revelat al diari britànic The Telegraph que el nombre s'havia revisat diverses vegades i que l'exèrcit rus va insistir perquè fos classificat. 

Mobilització general

El diari rus independent Novaya Gazeta Europe citant a fonts confidencials de l'Administració presidencial, assegura que la clàusula secreta confirmaria els pitjors presagis de la població russa: la mobilització parcial seria realment una mobilització general de la població. Aquest dimecres el portal d'informació jurídica oficial de Rússia va escanejar l'ordre de Putin, el mencionat article 7 es va marcar "només per a ús intern". El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir als periodistes que l'article ocult incloïa el nombre de ciutadans russos que serien incorporats a l'exèrcit, però que la xifra d'un milió era "una mentida". 

Segons Novaya Gazeta la divulgació del contingut dels documents marcats "només per a ús intern" comporta accions disciplinàries o càrregues administratives. No es pot dir el mateix dels documents marcats com "confidencial", "secret" o "alt secret", que la seva divulgació pot donar lloc a denúncies penals. Des de l'anunci de la mobilització parcial per part del Kremlin, els comissaris militars ja han signat ordres que prohibeixen als ciutadans en reserva sortir de les seves ciutats, en almenys quatre regions russes. 

10.000 reservistes allistats

Prop de 10.000 homes s'han allistat en les files de l'Exèrcit rus per a ser enviats a Ucraïna en el marc de la primera jornada de mobilització parcial decretada pel president rus, segons les dades que va aportar aquest dijous l'Exèrcit rus. "En la primera jornada de mobilització parcial en els comissariats militars es van personar voluntàriament prop de 10.000 persones sense esperar a rebre la seva citació", va explicar Vladímir Shimlianski, portaveu del departament de mobilització de l'Estat Major rus, a l'agència Interfax. Shimlianski va detallar que la prioritat de la mobilització la tindran els tiradors, els tanquistes, artillers, conductors i mecànics, a més d'altres tècnics i especialistes, independentment del seu rang militar. En principi, aquests reservistes, en els quals es valorarà l'experiència en combat, seran desplegats no en el front, sinó en la rereguarda dels territoris ocupats per Rússia en el Donbass i el sud d'Ucraïna. Seran mobilitzats els soldats rasos i sergents no majors de 35 anys, i els oficials de menys de 55 anys, va precisar.

Després de l'anunci de Putin es van convocar protestes a diverses ciutats de Rússia que es van saldar amb gairebé 1.400 detinguts, ara, alguns d'aquests detinguts han rebut una citació per presentar-se a les oficines de reclutament militar dijous vinent, que serà el primer dia complet de reclutament. Així hauria passat en almenys 15 departaments de policia russos, gairebé tots ells a Moscou, i a un dels manifestants la policia li hauria advertit que haurà d'afrontar una pena de presó de 10 anys si es nega a assumir la citació.