Una cinquantena dels detinguts per manifestar-se a Rússia contra la mobilització de 300.000 reservistes han rebut citacions per allistar-se i anar a la guerra d'Ucraïna, segons ha informat el grup de drets humans OVD-Info. Alguns dels detinguts han rebut una citació per presentar-se a les oficines de reclutament militar dijous vinent, que serà el primer dia complet de reclutament. Així hauria passat en almenys 15 departaments de policia russos, gairebé tots ells a Moscou, i a un dels manifestants la policia li hauria advertit que haurà d'afrontar una pena de presó de 10 anys si es nega a assumir la citació.

Segons informa Moscow Times, a més, a un dels detinguts li haurien presentat els documents de reclutament a la mateixa comissaria. Aquesta pràctica de les autoritats russes només afectaria els homes, perquè les dones no són reclutades.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, preguntat sobre aquests fets, que tindrien com a objectiu desmobilitzar els qui protesten, gairebé ho ha confirmat i ha indicat que "no és contrari a la llei". En els últims dies han estat detingudes en les principals localitats russes almenys 1.300 persones.

Mentrestant, avui s'han produït els primers comiats de reclutes que marxen a la guerra, per a la desesperació dels seus familiars, que temen que morin en el combat. 

  

Mentrestant, el recel dels homes russos per allistar-se per anar a combatre a Ucraïna, dins la mobilització de 300.000 reservistes que ha decretat Putin, cada cop és més evident. Una col·laboradora de l'opositor Alexei Navalni, Sobol Lubov, ha difós a la xarxa els incidents que s'han produït en una junta de reclutament russa de Babayurt (República de Daguestan, a Rússia), quan una oficial ha esbroncat els homes que s'hi han presentat perquè no volien anar a la guerra.

L'oficial ha cridat els reservistes perquè lluitin "pel futur". "Ni tan sols tenim present, de quin futur parles?”, li ha replicat un d'ells. L'oficial ha afegit que el seu avi "va lluitar per la pàtria" a la Segona Guerra Mundial. Però un altre dels reservistes li ha respost: "El 1941-1945 vam lluitar, va ser una guerra. I ara no és pas una guerra, és política".