Israel busca posar fi a la presència del poble palestí a la seva "terra històrica", segons ha dit el ministre d'Exteriors de Palestina, Riyad al-Maliki. Aquests comentaris han arribat durant les reunions diplomàtiques que líders de nacions àrabs i de majoria musulmana es reunien amb els seus homòlegs xinesos a Pequín, aquest dilluns. 

Pequín rebrà una delegació de ministres de Relacions Exteriors de l'Autoritat Palestina, Indonèsia, Egipte, Aràbia Saudita i Jordània, per mantenir converses destinades a trobar una solució per posar fi a la guerra a la Franja de Gaza. La cimera, durant la qual la Xina es va comprometre a treballar per a "restaurar la pau al Mitjà Orient", es considera part d'un esforç de Pequín per intensificar el seu paper internacional.  

Al-Maliki, de l'Autoritat Palestina, ha acusat Israel d'intentar “posar fi a la presència del poble palestí en allò que queda de la seva terra històrica”, segons ha informat AFP. Un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers d'Egipte va dir que el desplaçament de palestins de la Franja de Gaza amenaçarà la pau, la seguretat i l'estabilitat a la regió i al món.

"Egipte està fent tots els esforços possibles per portar ajuda a la Franja de Gaza a través del pas de Rafah, però la política d'Israel d'obstruir l'entrada d'ajuda és una política sistemàtica destinada a empènyer els palestins a abandonar la franja sota el pes dels bombardejos i el setge", ha destacat el portaveu.

La Xina, comprensiva amb els palestins

La Xina, l'amfitrió de la cimera, històricament ha estat comprensiu amb els palestins. El ministre d'Afers Estrangers, Wang Yi, ha dit als diplomàtics visitants que el seu país podia veure que “s'està desenvolupant un desastre humanitari a Gaza” i que s'havia d'aturar.

"La situació a Gaza afecta tots els països del món, qüestionant el sentit humà del bé i del mal i el resultat final de la humanitat", ha destacat abans d'instar la comunitat internacional a "actuar amb urgència" per evitar que la guerra s'estengui.

Després de l'esclat de la guerra el mes passat, Wang hauria dit al seu homòleg saudita, Faisal bin Farhan Al-Saud, en una trucada telefònica que “les accions d'Israel han anat més enllà de l'autodefensa”. Wang i altres funcionaris xinesos han demanat un alto el foc immediat i un “refredament” de la situació.

La solució dels dos estats

Beijing ha demanat repetidament una solució de dos Estats per posar fi a la guerra, que ja ha matat més de 13.000 palestins a Gaza i uns 1.200 a Israel.

L'enviat de Beijing per a l'Orient Mitjà, Zhai Jun, va visitar la regió el mes passat a la recerca d'una solució per posar fi a la guerra i ha estat en converses amb Rússia per treballar junts per ajudar Israel i Palestina a assolir una solució de dos Estats. A la cimera, Wang ha destacat novament que Beijing és “un bon amic i germà dels països àrabs i musulmans”.