ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Quarta jornada de guerra entre l'exèrcit rus i l'ucraïnès des que va començar la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. A hores d'ara, l'exèrcit ucraïnès ha informat que manté les seves posicions, tot i que admet que la situació al voltant de Kíev s'agreuja. Alhora, ha notificat l'entrada de tropes russes a Khàrkiv, al nord del país. Es tracta de la segona ciutat d'Ucraïna pel que fa al nombre d'habitants, amb aproximadament 1,4 milions de ciutadans. En aquest context, la comunitat internacional ha incrementat les sancions econòmiques contra Rússia i el suport militar a favor del govern ucraïnès.

 Les tropes russes han entrat aquest diumenge a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv, al nord del país, però han patit les primeres pèrdues, segons el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d'Ucraïna. "Els vehicles enemics es mouen per la ciutat. A causa de la situació, s'ha cancel·lat el transport al districte d'Oleksiyivka", ha informat l'entitat al seu canal de Telegram. Mentre el setge a la capital d'Ucraïna es prolonga, la UE, el Regne Unit, el Canadà i els Estats Units han emès un comunicat conjunt en què es comprometen a excloure determinats bancs de Rússia del sistema de transaccions Swift,  que és el pal de paller del sistema financer global i el fan servir 11.000 bancs a 200 països o territoris per poder fer intercanvis monetaris.


L'atac rus i la resistència ucraïnesa

D'altra banda, respecte al combat que mantenen ambdós exèrcits, cal destacar que, segons el conseller de la Presidència d'Ucraïna Mikhaïl Podoliak, les forces ucraïneses mantenen les seves posicions i els combats es lliuren als mateixos llocs que fa tres dies. "Controlem la situació a les regions d'Ucraïna", ha assegurat Podoliak. "Creien que podrien apoderar-se d'Ucraïna en quatre, dotze, com a molt setze hores, n'estaven convençuts. Però la realitat és una altra. Els combats de posició es lliuren als mateixos llocs que fa tres dies", ha remarcat.

L'ofensiva russa és forta, però no està sent tan ràpida com es pensaven. I és que les tropes russes han llançat un atac amb míssils contra una central de reserva de petroli situada al poble de Kryachky, a uns 25 quilòmetres al sud-oest de Kíev i han aconseguit apropiar-se d'un dels deu dipòsits ucraïnesos, que ha esclatat, tot provocant un incendi. Sobre aquest punt, les autoritats locals han alertat que si el foc es propaga als altres dipòsits es podria produir una catàstrofe ecològica.

A Kíev, on es troba la prefectura política del país, la situació s'agreuja. Per obrir-se camí, l'exèrcit rus ha bombardejat la perifèria de la ciutat. Certament, Kíev és la clau de volta d'aquesta guerra, si cau la capital, Rússia ho tindrà tot de cara per estendre's arreu del territori i conquerir el país. Paral·lelament, també s'han produït durs combats a la localitat de Vasylkiv, a uns 40 quilòmetres al sud-est de la capital ucraïnesa, segons ha informat el cap de l'administració de la regió de Kíev, Alexei Kuleba.

Malgrat tot, Ucraïna ha notificat haver causat més de mil baixes russes i haver capturat més de tres-cents militars que s'han rendit. Alhora, però, xifren en almenys 198 els morts ucraïnesos.

S'endureix el toc de queda

Ja són tres nits d'atacs russos a la principal ciutat del país, Kíev. Certament, la situació és preocupant, ja que cada cop més el cercle que han format les forces al voltant de la ciutat s'estreny més. Bombardejos i explosions són la tònica habitual a la ciutat, però aquest no és l'únic temor de les autoritats ucraïneses. I és que la por als infiltrats russos cada cop és més gran, és per això que també s'ha allargat el toc de queda. Així, des d'aquest mateix dissabte, els ciutadans no podran sortir al carrer entre les cinc de la tarda i les vuit del matí. Val a dir que les forces ucraïneses ja han capturat sabotejadors del Kremlin que es feien passar per aliats. Aquest escenari ha creat un estat d'estricta vigilància i, tal com ha explicat el periodista de TV3 a la capital, Lluís Calelles, fins i tot la premsa pateix aquestes restriccions, ja que poden ser tractats com qualsevol altra persona aliena a les forces militars ucraïneses. Amb tot, les autoritats ucraïneses han demanat als habitants de Kiev que no surtin dels refugis i que, si són a casa, no s'apropin a les finestres.

Suport militar

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea es reuneixen aquest diumenge per videoconferència per estudiar un paquet de mesures en suport a les forces armades ucraïneses. "Convocaré una reunió virtual dels ministres d'Afers Exteriors de la UE a les 18.00 hores per adoptar noves mesures de suport a Ucraïna, contra l'agressió de Rússia", va anunciar dissabte a la nit l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell.

Les ajudes militars al govern d'Ucraïna continuen. El darrer país a col·laborar amb Ucraïna ha estat Austràlia, que ha anunciat aquest diumenge l'enviament d'armes per donar suport a la defensa després de ser envaïda per tropes de Rússia i estudia la possible expulsió de l'ambaixador rus al país oceànic. A més, França ha anunciat que enviarà a Ucraïna equips de defensa i combustible, i prendrà mesures per congelar els béns financers de personalitat russes al país i lluitar contra la propaganda russa. Amb tot, Països Baixos, Bèlgica o Alemanya ja van confirmar dissabte l'enviament d'ajuda militar.

L'economia i el sistema Swift

Els Estats Units i la Unió Europea (UE), juntament amb altres aliats occidentals, han acordat excloure "determinats" bancs russos del sistema internacional Swift. Es tracta d'una mesura potent en resposta a la invasió militar d'Ucraïna per part de Rússia. "Ens comprometem a assegurar que determinats bancs de Rússia siguin trets del sistema de missatges Swift. Això garantirà que aquests bancs queden desconnectats del sistema financer internacional i alteren la seva capacitat per operar globalment", diu un comunicat conjunt subscrit per la UE, Canadà, Regne Unit i Estats Units.

L'eliminació de determinades entitats bancàries russes del sistema Swift, els noms de les quals no han estat revel·lades en el comunicat, s'ha executat després d'intenses converses en els últims dies entre els EUA i els països europeus, alguns dels quals havien plantejat els seus dubtes sobre això. El sistema de transaccions Swift és la base del sistema financer global i el fan servir 11.000 bancs a 200 països o territoris per poder fer transferències. Així mateix, els aliats occidentals han pactat "imposar mesures restrictives" contra el Banc Central de Rússia amb l'objectiu de "prevenir l'ús de les reserves internacionals per soscavar l'impacte" de les sancions.