La cimera del G7, que se celebrarà del 24 al 26 d'agost a BiarritzFrança, pot suposar un gran col·lapse viari al municipi fronterer de la Jonquera.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha recordat que la frontera per el País Basc està restringida i bloquejada durant aquesta setmana degut a la cimera i ha insistit en la recomanació d'evitar les carreteres que hi traspassen. 

Mapa Itinerarios alternativos G7 700x DGT
La DGT desvia el trànsit per la Jonquera els dies de la cimera del G7. Font: DGT

Com a itinerari alternatiu ofereix la sortida de l'AP-7 a la Jonquera, a Girona, que a més és l'únic possible per al pas de camions. 

La cimera implicarà restriccions a la circulació d'aquests camions i tràilers al País Basc, que se sumaran a les ja problemàtiques generals per la mobilitat típica del cap de setmana. Alhora, caldrà tenir en compte la previsió d'un augment important de la circulació de vehicles de tot tipus i a tots els passos fronterers, perquè coincideix amb, pràcticament, l'últim cap de setmana d'estiu.

Així ho ha avisat la DGT en un comunicat, en el qual detalla tots els itineraris alternatius possibles i els trams que tindran circulació limitada durant la cimera. Les restriccions estan previstes pel pas fronterer de BehobiaBiriatou, a l'AP-8; el pont de Santiago, a la N-1, i Dantxarinea, a la N-121-B direcció França. A través del Pirineu també s'habilitaran el túnel de Somport i el port de Portalet, que enllacen amb l'autopista A-64

Trànsit preveu col·lapse

El Servei Català de Trànsit ja ha alertat que el pròxim cap de setmana pot ser molt complicat a l'AP-7 i l'N-II a la Jonquera. Trànsit ha demanat als conductors planificar els seus viatges per evitar una situació que es preveu complicada a la carretera.

Per la seva banda, els transportistes espanyols consideren "inacceptable" que el govern espanyol els obligui a fer una volta de més de 1.000 quilòmetres per poder continuar les seves rutes i recorden que pel pas d'Irun hi passen cada dia més de 10.000 camions

Evitar la frontera

Penells grocs al llarg de les carretes basques i traduïts a l'espanyol, anglès i àrab aconsellen evitar la frontera, que l'any passat en les mateixes dates va superar els 200.000 usuaris. 

L'estat espanyol també ha demanat col·laboració a les forces de seguretat franceses per la contracimera que s'ha organitzat a Guipúscoa, que ha convocat una gran manifestació dissabte a Irun i a Hendaia, França, dissabte, a 20 quilòmetres de distància. 

La DGT, juntament amb la Direcció de Trànsit del Govern Basc, recomanen sol·licitar al Comitè Nacional de Transport que informi els transportistes de la situació viària prevista i que planifiquin les rutes evitant l'entrada a França pels passos fronterers del País Basc.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat