L'estàtua del descobridor d'Amèrica Cristòfol Colom ha estat enderrocada aquest dilluns a Barranquilla, Colòmbia, per manifestants que participaven en una nova jornada de protestes després de dos mesos d'haver-se iniciat una aturada nacional, ha informat la Policia.

El director de la Policia colombiana, el general Jorge Luis Vargas, ha dit als periodistes que aquest monument històric i un altre de la població de Santander de Quilichao, del convuls departament del Cauca (sud-oest), "han estat atacats per delinqüents".

 

Els manifestants que han vandalitzat el centenari monument li han posat una caputxa a l'estàtua, una soga al coll, l'han lligat amb cordes i l'han estirat fins a fer-la caure, mentre cridaven "Colom assassí".

Posteriorment, a terra han procedit a arrencar-li el cap i a escriure-li amb pintura en aerosol frases com "pels nostres morts".

Crítiques de les autoritats

L'alcalde de Barranquilla, Jaime Pumarejo, ha dit que "la violència només genera més violència. Els convido a desposseir-se de l'odi i construir un país millor". El mandatari ha agregat que "no hem reprimit ni ho farem la protesta pacífica, però sí ordenem continuar identificant, capturant i judicialitzant els qui cometen actes vandàlics i terroristes".

El monument de Colom, que estava ubicat en un cèntric barri de Barranquilla, va ser fet per l'empresa Tomagnini de Pietrasanta i donat a la ciutat el 1892 per la colònia italiana a fi de commemorar els quatre-cents anys del descobriment d'Amèrica.

Tanmateix, l'estàtua no va ser instal·lada sinó 18 anys després en la que era llavors el principal carrer de la ciutat, que va prendre el nom de Passeig Colom. Després va passar a la plaça de San Nicolás de Tolentino i a mitjans dels anys 90 a l'actual lloc, davant l'Església de Nostra Senyora del Carmen al barri Boston.

A Colòmbia les manifestacions s'han caracteritzat pels atacs a monuments i estàtues de personatges de la història entre qui es compten els conquistadors Gonzalo Jiménez de Quesada a Bogotà i Sebastián de Belalcázar a Cali.

monument isabel la catòlica bogotá EFE

Uns treballadors retiren l'estàtua d'Isabel la Católica a Bogotà / EFE

Fins i tot a Bogotà van haver de ser retirades dels seus pedestals les estàtues de bronze d'Isabel la Católica i Cristòfol Colom, ubicat a prop de l'aeroport internacional El Dorado, després que indígenes de l'ètnia misak intentessin fer-les caure.

Les manifestacions, que en les últimes setmanes han perdut intensitat fins a reduir-se i gairebé desaparèixer, deixen, segons organitzacions de drets humans, unes 74 víctimes mortals, almenys 20 d'elles per trets de la Policia, mentre que el Govern en vincula a les protestes 25 de morts i només tres per la Policia.

 

 

Foto principal: Els manifestants fan caure d'estàtua de Colom