Després de la mort d'Isabel II, la monarquia britànica ha entrat en una nova etapa en què, molt probablement, pot anar perdent influència arreu de la Commonwealth. La monarca era el cap d'estat d'alguns dels països membres, un futur més incert per al seu successor Carles III, qui no desperta la mateixa simpatia i aplana el camí als moviments republicans d'aquests països. Un dels estats que té a Carles III com a cap d'Estat on el rebuig a la monarquia britànica va en augment és Austràlia. El debat republicà fa temps que corre per la societat australiana, però darrerament ha anat escalant. L'últim signe que pot fer preocupar al Windsor és la decisió de no substituir la imatge d'Isabel II dels bitllets de 5 dòlars per la de Carles III.

Segons informa la BBC, la cara del monarca serà substituïda per un nou disseny que faci homenatge a "la cultura i la història" dels indígenes australians. "Aquesta decisió de la Junta del Banc de Reserva segueix la consulta amb el govern australià, que dona suport a aquest canvi", han afirmat des del Banc. Aquest canvi es veu com una gran victòria per a les persones indígenes australianes i els moviments antimonàrquics. "Aquesta és una victòria massiva per a les persones de base, les primeres nacions que han estat lluitant per descolonitzar aquest país", ha afirmat Lidia Thorpe, senadora dels Verds australians. 

Fins al moment no s'esperen canvis en altres bitllets australians, però fa temps que hi ha més distància amb la simbologia de la monarquia britànica i la substitueix amb el reconeixement als pobles indígenes del país, com va passar amb els canvis a l'himne de l'estat fa un parell d'anys. L'any 1999, els australians van votar en un referèndum mantenir la monarquia britànica com a caps del país. Tanmateix, el pas dels anys i l'ascens al tron de Carles III podrien motivar un canvi en l'organització. 

Un rei que reivindica el llegat de la seva mare

El passat mes de setembre, després de molta espera, Carles III va ascendir al tron britànic després de la mort de la seva mare. En el seu primer discurs com a nou monarca va reivindicar el llegat d'Isabel II. "Gràcies pel teu amor i devoció a la nostra família i a la família de nacions a les quals has servit de manera tan diligent tots aquests anys. Que els vols dels àngels et cantin per al teu descans", va firmar. 

En els pocs mesos del regnat de Carles III el llegat de la seva mare continua molt present. No és d'estranyar tractant-se la reina més longeva dels britànics. En les seves primeres paraules, el nou monarca va recordar com l'any 1947, amb tan sols vint anys, la seva mare es va comprometre en una transmissió des de Ciutat del Cap a la Commonwealth a "dedicar la seva vida al servei dels seus pobles". "Això va ser més que una promesa: va ser un profund compromís personal que va definir tota la seva vida", va afirmar. Quina Commonwealth podrà conservar Carles és una altra història.