Tal dia com avui de l’any 1904, fa 118 anys, a París; moria Isabel de Borbó; que entre 1833 i 1868 havia estat reina d’Espanya amb el nom d’Isabel II. Va arribar al tron amb tan sols tres anys, després de la mort del seu pare i antecessor Ferran VII —anomenat el “Rey Felón” (el rei traïdor)—; i va ser deposada i desterrada pel general Prim (Reus, 1814 – Madrid, 1870), durant la Revolució Gloriosa (1868). A propòsit del destronament d’Isabel II, el general Prim, el polític amb més talla d’estadista del segle XIX espanyol, proclamaria que els Borbons són l’impediment més gran per a la modernització i la democratització d’Espanya”. Precisament Prim seria assassinat per ordre de Montpensier, el cunyat d’Isabel II (1870).

Isabel II va ser coneguda pels seus escàndols de corrupció. Va ser part destacada de l’anomenada “camarilla del bolsillo secreto”, un fons opac procedent de la venda de la corona espanyola a Napoleó (1808); que tant la seva mare —la reina regent Maria Cristina— com ella mateixa vam esmerçar per a finançar negocis il·legals i cops d’estat. Tot i això, va ser especialment coneguda i durament criticada pels seus escàndols sexuals. La premsa de tendència progressista i republicana de l’època va publicar que la reina tenia una formidable col·lecció d’amants; i, fins i tot, es va especular que el seu primogènit Alfons podia ser fill del general Narváez —president del govern en diverses ocasions— o d’un guàrdia reial d’origen valencià anomenat Puigmoltó.

Isabel II va ser caricaturitzada com una nimfòmana, mantenint relacions sexuals amb els militars de palau (que feien cua a la porta de la seva “alcoba real”); i amb els animals de la “Cuadra Real”. Mai va gaudir de la popularitat que tenien altres monarques europeus coetanis. I, un cop desterrada, mai va retornar a Espanya. Quan els monàrquics van derrocar la I República espanyola (1874); va ser coronat el seu fill primogènit Alfons XII. Va passar els últims anys de la seva vida a cavall de París i de diversos centres termals a l’Atlàntic i a la Mediterrània sovintejats per l’aristocràcia europea; acompanyada per la seva mare i la seva germana. Durant el desterrament va dilapidar l’enorme fortuna del “bolsillo secreto”.