Aquest estiu no ha estat en cap cas tranquil a Londres. No només per les altíssimes temperatures de rècord que han agafat per sorpresa els habitants de la capital britànica, sinó també pels constants problemes de transport per nombroses vagues. Primer va arribar el caos als aeroports, amb cues infinites i molta tensió, i ara ha tocat el transport públic de la ciutat. Una nova ha deixat sense servei a la majoria de línies del servei i s'ha estès també a alguns autobusos. A tot plegat, li cal sumar les reivindicacions del sector ferroviari arreu del país aquesta mateixa setmana. La vaga al metro ha estat convocada pel sindicat del Transport Ferroviari i Marítim (RMT), per demanar millores salarials i de les seves condicions laborals. 

Crisis d'inflació i sense primer ministre 

Quan hi ha vaga d'un servei de transport, els veïns de qualsevol ciutat intenten enginyar-se-les per trobar una alternativa i els londinencs esperaven trobar-la en els populars autobusos vermells de dos pisos, però 63 de les línies no van arribar a operar per una aturada del seu sindicat. Tot plegat s'ha traduït en un divendres molt complicat arreu de la ciutat, on milers de persones s'han vist afectades pels talls i els problemes de congestió del trànsit. Per evitar topar amb aquests problemes, han estat molts els londinencs que han optat per fer teletreball i no sortir de casa, ja que aquesta és una pràctica molt estesa arreu del Regne Unit des d'abans de la pandèmia. 

A totes les dificultats dels transports, s'ha de tenir en compte que els britànics estan immersos en una gran crisi per la inflació, que ha arribat al 10,1%, la més alta dels darrers 40 anys. Lluny de reduir-se, el govern calcula que aquesta s'enfilarà fins al 13% a finals d'any. Aquesta és una xifra molt elevada i que podria crispar la població. A banda, en els pròxims dies se celebraran les eleccions primàries per conèixer el nou líder del Partit Conservador després de la renuncia de Boris Johnson, del qual també en sorgirà el nou primer ministre del país. O, millor dit, primera ministra, ja que la favorita en totes les enquestes és Liz Truss. 

Suport de l'alcalde als "herois" del transport

Però, que reclamen els sindicats? Les queixes es dirigeixen als plans de Transport for London, la companyia responsable dels serveis de transport de la ciutat, segons els quals se suprimiran fins a 600 taquilles de les estacions i revisar el pla de pensions per estalviar fins a 100 milions de lliures al any a partir del 2025. Des del sindicat, asseguraven que lamentaven que les seves protestes incomodessin a la gent, però que davant una empresa "que t'està destrossant", s'ha de resistir. Mentrestant, l'alcalde Sadiq Khan ha volgut lloar la seva tasca durant la pandèmia i els hi ha donat suport: "Els nostres treballadors del transport han estat herois en els últims dos anys i mig, permetent que els treballadors essencials com ara metges o infermeres poguessin anar a treballar. La manera d'agrair-los-ho no és establint unes condicions duríssimes per canviar les seves pensions", ha lamentat.