A causa de la pandèmia de la covid, Catalunya, i pràcticament tot el món, es va veure obligat a implementar el teletreball per culpa dels confinaments. Durant com a mínim dos mesos gran part de la força del treball al país es va moure des dels menjadors, despatxos o habitacions de cadascú de nosaltres. Ara bé, d'aquella circumstància ja han passat dos anys i ens preguntem què ha passat amb el teletreball? Doncs el cert és que el teletreball al 100%, és a dir treballar de dilluns a divendres des de casa, o en remot, no és la principal moda a Catalunya, però sí que s'ha consolidat un model de treball híbrid, és a dir treballar en remot uns dies a la setmana i de forma presencial a l'oficina la resta dels dies laborables. 

Segons explica Sergi Ramo, CEO de GroWZ Consultants, en una entrevista amb ElNacional.cat, només l'11,4% dels catalans treballen en remot avui dia, sent Catalunya la segona comunitat que més aplica aquesta forma de treball en tot l'Estat només per darrere de Madrid, on quasi el 20% dels treballadors tenen aquest règim. Si mirem el global de l'Estat, les dades són encara més baixes, ja que només un 9,4% dels treballadors teletreballa tota la seva jornada laboral. Per contra, el 40% dels treballadors tenen una jornada laboral híbrida, demostrant una clara consolidació per aquest model. De fet, Ramo assegura que cada cop més els treballadors demanen poder assolir aquest estatus i les empreses ja s'estan adaptant a aquesta nova realitat. Si anem a les dades només un 27% de les empreses es neguen a oferir el teletreball mentre que un 47% té ja algun lloc de feina que és teletreballant. Ara bé, només un 20% de les empreses ha incorporat al pla estratègic el teletreball. A més, el CEO de GroWZ destaca que si mirem les dades que ofereix la consultora McKinsey arreu del món després de la pandèmia el teletreball ha augmentat del 8 a l'11%, mentre que el treball plenament presencial ha caigut del 62 al 37%. Això vol dir que un 52% de la població mundial treballa de forma híbrida. 

En aquesta línia, Ramo també explica que des de la pandèmia, i en part pel teletreball una gran majoria de les empreses, el 69%, han agafat consciència del que es coneix com a salut digital, és a dir el dret dels treballadors a poder desconnectar de la feina un cop ha acabat la seva jornada laboral. Aquest fet es dona perquè una gran part de les empreses van pensar que tenint els treballadors a casa connectats els faria guanyar productivitat perquè treballarien més hores al dia, ara bé al cap dels mesos van veure que no era així perquè la gent es cremava amb més facilitat i això baixava fortament la productivitat.  Amb aquests plans, però van veure que un treballador descansat i que ha pogut desconnectar és molt més productiu. 

Les dades anteriors són de mitjans de 2022, però l'últim any del qual tenim la radiografia completa és el 2021, que encara va estar molt afectat per les restriccions derivades de la covid. Si mirem el cas concret de Catalunya, veiem com l'any passat treballava des de casa el 12,6% de la gent, xifra que comparada amb aquest mostra la pèrdua de més d'un punt en termes de teletreball. Ara bé, comprat amb el període 2019-2020, Catalunya va doblar el percentatge de teletreball d'un 4,6% a un 12,6%. En aquest període, l'augment de persones teletreballant va suposar un 177%. De fet, Catalunya es va situar com una de les autonomies que més van créixer en teletreball al període 2019-21, amb una pujada de 8 punts percentuals