L'estiu s'ha tornat un caos als aeroports europeus. Quasi 16.000 vols s'han cancel·lat per les vagues i la falta de personal. Els conflictes laborals i l'escassetat de treballadors han creat una bogeria en les aerolínies, que ja han hagut de suspendre 15.788 vols programats per aquest mes d'agost, segons un informe d'Europa Press. Això significa que s'han cancel·lat el 2% de tots els viatges programats prevists per aquest període. Tot i que l'informe no revela quins són els països més afectats, però una anàlisi de la consultora Mabrian Technologies, assegura que Espanya és el quart país amb més vols cancel·lats en un llistat que el lidera Alemanya. La companyia que s'ha vist més compromesa a Europa és Turkish Airlines, amb 4.408 vols. La segueix British Airways amb 3.600 viatges suspesos, easyJet amb 2.045, Lufthansa amb 1.888 i Wizz Air amb 1.256. Cal tenir en compte que molts d'aquests vols cancel·lats són degut a la guerra d'Ucraïna, ja que molts dels trajectes a Rússia han estat vetats.

El problema més gran d'Espanya són les vagues dels treballadors de Ryanair i easyJet. Els tripulants de cabina de passatgers van boicotejar durant el mes de juliol amb jornades de protesta on centenars de vols van haver de suspendre el seu recorregut o ni tan sols enlairar. Ryanair va celebrar el divendres passar la tercera jornada de vaga, que ja representa la dotzena de les convocades pels sindicats USO i Sitcpla, per pressionar a la companyia a negociar un conveni col·lectiu. Aquests sindicats han convocat més aturades durant els dies 8, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de juliol a deu aeroports espanyols on opera Ryanair: Barcelona, Girona, Eivissa, Palma de Mallorca, Madrid, Màlaga, Sevilla, Alacant, València i Santiago de Compostel·la. En canvi, els treballadors d'easyJet faran vaga avui i demà (16 i 17 de juliol) i 29, 30 i 31 d'aquest mes. De fet, avui dissabte ja s'han hagut de cancel·lar 3 vols i endarrerir 37, segons xifres dels sindicats.

Vagues pels drets laborals

La jornada de protestes d'ahir es va saldar amb un mínim de vuit vols cancel·lats de Ryanair i de dos més d'easyJet a l'aeroport del Prat. En el conjunt de l'Estat espanyol la companyia irlandesa va anul·lar 22 vols. Per la seva banda, easyJet, va suspendre quatre vols a tota Espanya, dos d'ells tenien connexió entre Barcelona i Ginebra, i viceversa. La vaga en easyJet és conseqüència del desbloqueig de la negociació del II Conveni Col·lectiu, en el qual el sindicat demana un augment d'un 40% del salari base, el qual se li hauria de sumar el complement en funció del nombre d'hores de vols. L'aerolínia es va mostrar "decebuda" amb la convocatòria de les nou jornades i va prometre operar el seu programa complet, així com va assegurar als clients que faran tot el possible "per minimitzar qualsevol interrupció". El secretari general d'USO a easyJet Màlaga, Miguel Galán, va detallar que, actualment, els tripulants d'EasyJet a Espanya tenen un salari base de 950 euros, que representen uns 850 euros menys que el salari base de França o Alemanya, "fregant el salari mínim interprofessional". Entre les mesures que reivindica USO per al nou conveni es troben: l'increment del salari base, incloure el pagament de complement per antiguitat, un increment salarial segons l'IPC, retribució de les hores de formació, així com l'abonament dels costos de manutenció dels tripulants en els "cursos de refresc" fora del territori nacional.