Brussel·les podria restringir l'aire condicionat i la calefacció per temor a un hivern sense gas, per culpa d'un boicot rus. És per això que la Comissió Europea ha reclamat limitar l'aire condicionat a 25 graus i la calefacció a 19. Aquesta demanda forma part del pla que presentarà Brussel·les, 'Estalvia gas per un hivern segur', amb el que es vol limitar el consum del gas a partir de reduir l'ús dels sistemes de calefacció i refrigeració. A més, ha aconsellat a les indústries amb capacitat que utilitzin altres fonts d'energia per augmentar les reserves gasístiques com abans millor. De fet, la Comissió demanarà als països membres que incentivin amb recompensacions econòmiques la reducció del consum de gas a les empreses, com a part de les mesures que la Unió Europea prepara per a un hivern marcat per un possible tall del subministrament per part de Rússia. L'agència EFE ha tingut accés a l'esborrany del document, que segurament es revelarà el pròxim dimecres, on es defensa que Europa encara és capaç de minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del gas durant la temporada freda de l'any, si adopta una sèrie de mesures i incentius per afavorir-les.

El pla de contingència a un hivern fred i amb pocs recursos remarca que "cada ciutadà i cada llar pot estalviar gas" i posa l'accent en el volum de combustible que s'usa en sistemes de calefacció o refrigeració i que aquests podrien restringir-se parcialment o totalment. Tot i això, recorda que les llars, la calefacció urbana i alguns serveis socials essencials són consumidors protegits i serien els últims en patir racionaments. "Després d'haver esgotat totes aquestes mesures, els estats membres potser necessiten començar a restringir parcialment o totalment de grups específics de consumidors que hagin sigut identificats en els seus plans d'emergència", ha reconegut Brussel·les. L'informe recalca que "l'estalvi de gas es pot materialitzar ja durant l'estiu" amb una reducció del consum elèctric que comporten els sistemes de refrigeració i a l'hivern pot ser més gran utilitzant "fonts alternatives de calefacció", com a bombes de calor en els edificis o amb campanyes de conscienciació per a baixar un grau la temperatura de la llar. També suggereix que s'obligui quan sigui legalment possible que el termòstat dels edificis públics, oficines i edificis comercials es mantingui als 19 graus durant l'hivern.

La Unió Europea està molt angoixada per un possible tancament de l'aixeta dels gasoductes russos. De fet, Alemanya va deixar de rebre gas rus del disputat gasoducte Nord Stream. L'aixeta del gas rus no es va tancar pels xantatges del Kremlin respecte a la invasió d'Ucraïna, sinó que es tracta d'un tall que feia temps que estava planejat per motius de manteniment. Tot i que es tracta d'una aturada del servei planificada, Alemanya tem que dins del context bèl·lic actual, el tall temporal acabi sent definitiu i per això han alertat d'una situació d'emergència si no es reprenen els enviaments. El Govern alemany no va voler especular sobre el que passarà després del dia 21, data oficial en què haurien d'acabar les tasques de manteniment i quedaria restablert el flux de gas rus, tot i que va reconèixer que la situació és "tensa" i "molt seriosa". Malgrat tot, Susanne Ungrad, portaveu adjunta d'Economia, ha afirmat que "ara com ara la seguretat del subministrament està garantida". Tot i estar garantida, el passat 23 de juny, a l'estat alemany va entrar en vigor el nivell d'alerta del pla d'emergència, declarat llavors davant la disminució del subministrament procedent de Rússia i els preus elevats. Tot i això, Brussel·les ja s'està arromangant les mànigues i està elaborant un pla de contingència per aturar un hivern que es pronostica com un dels més durs pel que fa a l'escassetat de recursos combustibles.